Патријарх Иринеј у Грачаници

Патријарх Иринеј стигао у манастир Грачаницу, у прву посету том манастиру од када је изабран за патријарха где ће сутра, на Видовдан, служити свету архијерејску литургију.

Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј стигао је касно после подне у манастир Грачаницу, у прву посету том манастиру од када је изабран за патријарха.

По доласку у Грачаницу патријарх је пожелео да се "љубав и крст који је носио Кнез Лазар, и његова милост и снага покажу и на нама и на нашем времену".

Митрополит Амфилохије, администратор Рашко-призренске и косовско-метохијске епархије пожелео је патријарху Иринеју добродошлицу и да достојно носи часни крст својих предходника.

"Ви сте живи сведок да Бог није заборавио ни овај народ ни ову цркву", рекао је Амфилохије.

Патријарх Иринеј је у својој краткој беседи монаштву, свештенству и верницима у манастирској цркви у Грачаници рекао да је за један народ Божја милост имати овакве светиње.

Патријарх је додао да је исто тако Божја милост доћи у те светиње, поклонити се њима, а преко њих и свима онима који су верно служили Богу и свом народу.

"Овде је место освећења, место духовног освежења, било и остаје за свагда. Пре свега за српски народ који је ове светиње, преко својих краљева, царева, патријараха и епископа подизао, у њима се снажио и храбрио, и нама оставио да се освежавамо, да се храбримо,да ојачавамо своју веру и љубав према Господу", рекао је Иринеј.

Патријарх је нагласио да су данас ти српски свети крајеви понижени, да су "јако пострадали и страдају и даље".

"Чврсто верујемо да Господ неће оставити ове светиње које се налазе у светој земљи српској, Косову и Метохији", рекао је патријарх.

Патријарх је пожелео срећан празник Видовдан.

"Нека нас љубав и крст који је носио кнез Лазар, нека се његова милост и снага покаже и на нама и на нашем времену, и свима онима који су овде, који су близу или далеко од ове светиње", рекао је патријарх.

Патријарх Иринеј ће вечерас са митрополитом Амфилохијем и владикама Атанасијем и Теодосијем уз саслужење монаштва, свештенства и сестринства служити Видовданско бдење, асутра, на Видовдан, свети архијерејску литургију.

Литургија у цркви Покрова пресвете Богородице

Патријарх Иринеј служио је данас литургију у цркви Покрова пресвете Богородице на Расини, дан уочи Видовдана који се у Крушевцу прославља као дан града и дан молитвеног сећања на жртву кнеза Лазара.

"Његов ће дан сутра бити прослављен у овом граду одакле је пошао на свето и мученичко Косово, баш онако како и нас господ позива да у нашем времену бранимо и чувамо га. Да га носимо у срцу, да га имамо у уму тако као што га је кнез Лазар носио, када није се устезао да живот положи за светињу своје земље. На нама је да се угледамо", рекао је патријарх.

Патријарх је благословио и приступни пут до цркве Покрова пресвете Богородице на левој обали Расине који је званично пуштен у саобраћај.

"То је нови позив свима вама, и свима нама да чешће долазимо, а лепо и похвално и за оне који су то учинили и омогућили, јер им дар Божји неће изостати. Када се ово заврши, Крушевац има потребу за најмање још три храма, да учинимо да Крушевац буде свети град цара Лазара, да његово име буде и данас у нашем зивоту", рекао је патријарх.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи