Отпад угрожава производњу струје

Огромна количина отпада у језеру Перућац изазвала квар на затварачу агрегата хидроцентрале, чија је поправка трајала више од годину дана. Почетак рада агрегата одложен је за два месеца.

И после неколико акција чишћења на језеру Перућац, нагомилани отпад изазвао је квар на затварачу једног агрегата хидроцентрале чија је ревитализација трајала више од годину дана. Почетак рада тог агрегата одложен је за два месеца и у том периоду ће штета бити отклоњена, али и ниво језера смањен за читавих 18 метара.

Део пројекта, вредног укупно 65,5 милиона евра, успорило је оно што се једино може сврстати у врхунац немара и неодговорности. Све узводне депоније Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије, Дрина је са својим притокама, за великих водостаја испразнила и зауставила на брани, па се на улазном затварачу агрегата, на дубини од 50 метара, појавио квар.

Поправка изискује пражњење језера, али је затварач извучен на дубину од 18 метара и ту ће бити и ремонтован. Међутим, све то ће утицати и на производњу електричне енергије.

"Производићемо на мањим падовима и са мањим степеном искоришћења турбине", рекао је директор Дринско-лимских хидроелектране Миодраг Читаковић и додао да ће свака кап воде бити прерађена, а део воде пребачен у акумулацију у Заовинама.

Планирани радови и пуњење акумулације, биће завршени до 18 августа, па је то можда и прилика да се са, и из Дрине, уклони што више отпада.

Рибари се жале да немају где да забаце удицу, и да понекад, као Ескими лед, пробијају наносе смећа да би могли да пецају. Ипак, видљиво смеће је мањи проблем од оног које се налази у дубинама језера.

Ту су кладе дуге неколико метара, разни кућни апарати и уређаји, а извучен је чак и метални чамац, дуг шест, а широк два и по метра.

Интересантно је да је, упркос свему, а према анализама Завода за јавно здравље, вода хемијски и бактериолошки исправна. Последњих година промовисан као Српско море, Перућац ће, ипак овог лета, по свему судећи, остати без својих госитју.

Директор Спортско-туристичког центра Бајина Башта Бранко Стевановић рекао је да је већ 80 одсто резервација већ отказано.

"То ће бити погубно за туризам - не само на Перућцу, већ и у околини, и на планини Тари. Покушали смо бар делимично да ублажимо ту, туристичку штету опремањем плаже на ушћу Рогачице у Дрину, где ћемо обезбедити и спасилачку службу, па ће Бајнобаштани и они који дођу као туристи, имати какво-такво купалиште ове године", нагласио је Стевановић.

Бајнобаштански проблем, вишедржавног порекла, очигледно се коначно, мора решити на државном нивоу - јер ни Дрина, а ни Бајнобаштани, све ово, заиста, не могу да савладају сами.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи