Радашин и Милашин донори

Глумци Радош Бајић и Милорад Мандић потписали донорске картице и тиме подржали акцију "Продужи живот". Познати глумци су завештали органе у краљевачкој болници где екипа серије "Село гори, а баба се чешља" снима нове епизоде.

Акцији "Продужи живот" придружили су се и глумци Радош Бајић и Милорад Мандић - Манда, који су у Краљеву потписали донорске картице којим пристају да се у случају њихове клиничке смрти узму органи погодни за трансплантацију.

Потписивању, које је обављено у Здравственом центру "Студеница" где екипа ТВ серије "Село гори, а баба се чешља" снима нове епизоде, присуствовао је и министар здравља Томица Милосављевић.

Редитељ и један од главних глумаца у серији Радош Бајић рекао је да је потпис на донорскоу картицу у равни најзначајнијих потписа у његовом животу, а то су били потписи приликом женидбе и рођења деце.

"Не желим да се издвајам од стотине, сада већ и хиљаде других људи који су потписали донорске картице, али ми имамо обавезу јавне речи и пропагирања тежњи ка хуманости, толеранцији и човекољубљу", нагласио је Бајић.

Познати глумац је рекао да је и потписивање донорских картица део драмских захтева нових епизода серијала, али је одбио да каже више о садржају, осим да је један од кључних момената Милашинова болест.

Глумац који игра Милашина, Милорад Мандић - Манда, рекао је да не осећа потребу да опширније говори о својим мотивима за потписивање донорске картице.

"Имам одговорност као син, као отац, као супруг, као брат, као драмски уметник. Ово је осећај одговорности виши од свих", рекао је Манда.

Захваљујући екипи серије "Село гори, а баба се чешља", министар Милосављевић је истакао да у овом тренутку у Србији 1.300 људи чека трансплатацију неког органа.

"Све ово је допринос разбијању табуа о донацији органа. Србија је у Европи земља са најмањим процентом сагласности родбине за посмртно узимање органа", рекао је Милосављевић.

Министар је нагласио да се однос јавности мења, јер је за мање од две године број трансплантација четвороструко увећан.

Донорске картице данас су потписали и директор Здравственог центра "Студеница" др Драган Арсић и директор Хируршке болнице др Звонко Веселиновић.

У "Студеници" је десеторо пацијената припремљено за трансплантацију бубрега, али је неизвесно када ће бити обезбеђени органи.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи