Опроштај од Бекима Фехмијуа

Са Бекимом је отишао најплеменитији део Београда, највећи Србин међу Албанцима и највећи Албанац међу Србима, речено на комеморацији Бекиму Фехмијуу у Југословенском драмском позоришту.

Беким Фехмију био је човек велике, фасцинантне, глумачке способности и огромног моралног интегритета, оценио је филмски критичар Милан Влајчић на комеморацији прослављеном глумцу, напомињући да је Беким "отишао као јунак", извевши "тежак морални чин, који не може свако да изведе".

Влајчић је на комеморацији у Југословенском драмском позоришту (ЈДП) пренео речи грађана са којима је разговарао протеклих дана да је са Бекимом "отишао најплеменитији део Београда". "Живео је у принудном изгнанству у протеклих 19 година и ову несрећу, у којој смо живели сви, доживео је на посебан начин", рекао је Влајчић, истичући да је Фехмију живео честито и попут самураја.

Познати глумац Бранислав Лечић, који је своју прву значајну улогу одиграо поред чувеног Фехмијуа у филму "Специјално васпитање", описао је да га је вест о смрти великог глумца погодила као шамар.

"Био је највећи Србин међу Албанцима и највећи Албанац међу Србима", оценио је Лечић, додајући да је од Фехмијуа добио многе корисне савете.

Директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић најавио ће за септембар ретроспективу фимлова Бекима Фехмијуа.

Прославио се бројним улогама у филмовима, као што су "Павле Павловић", "Специјално васпитање", "Топло лето", али ће сигурно његова најзначајнија улога остати у остварењу Александра Саше Петровића "Скупљачи перја", у којем је маестрално одиграо лик Белог Боре.

После тог филма, Фехмију је успео да остави значајан траг и у светској кинематографији, сарађујући са глумицама попут Аве Гарднер и играјући бројне улоге, међу којима и Одисеја у италијанској серији "Авантуре Одисеја".

Фехмију се повукао из позоришта, играјући 1987. године своју последњу улогу у представи "Госпођа Колонтајн", док је последњу филмску улогу имао у филму "Џингис Кан" 1992. године.

Написао је аутобиографску књигу, под називом "Блиставо и страшно", која је објављена 2001. године. Поред чланова породице, супруге Бранке Петрић и сина Уликса, комеморацији су присуствовали министар културе Србије Небојша Брадић, као и бројне познате личности, међу којима су били Ружица Ђинђић, Воја Брајовић, Светозар Цветковић, Рада Ђуричин и Јелена Ђокић.

Фехмију (1936-2010) је 17. јуна кремиран на београдском Новом гробљу. По његовој последњој жељи, пепео му је расут по реци Бистрици у Призрену.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи