Затвори претрпани

Хумани и безбедносни услови у српским затворима су све тежи. Уместо пет и по хиљада затвореника у ћелијама је двоструко више. Осуђеници све дуже чекају на одслужење затворских казни.

Српски затвори су претрпани. У њима је уместо пет и по хиљада затвореника сада двоструко више. Сваке године буде хиљаду осуђених више, а планирана је градња само три нова затвора. У међувремену, осуђеници све дуже чекају на одслужење казне.

Повећањем од хиљаду нових осуђеника годишње, хумани и безбедносни услови у затворима су све тежи. Због мањка простора, поједини осуђени чекају и по неколико месеци на одслужење казне.

Судови управо зато све касније шаљу пресуде на извршење. У ишчекивању казне, будући затвореници имају осећај да већ на неки начин служе казну.

Један од осуђеника каже да је добио годину и по дана затвора, међутим, још увек не зна када ће служити казну.

Прем његовим речима, док чека одлазак у затвор, осећа се као да је већ тамо.

Заменик омбудсмана за права лица лишених слободе Милош Јанковић каже да је по међународним нормама и по Закону о извршењу кривичних санкција Републике Србије предвиђено да на сваког осуђеника треба да дође 4 квадратна метра простора.

Сада српски затвореник има само 2 квадратна метра, а то значи да је осуђеников животни простор сужен, каже Јанковић.

"Недостатак особља, недостатак осталих пратећих садржаја, на пример простора за шетњу, осуђеник не може да има како му по закону припада 2 сата шетње већ пола сата, што је противно закону, и самим тим су и права осуђених лица ускраћена", оцењује заменик омбудсмана за права лица лишених слободе.

Повећан криминал, али и број осуђујућих пресуда држава као да игнорише.

У Управи за издржавање затворских санкција кажу да чине све што могу да задовоље безбедносне, али и довољно пристојне услове за затворенике. Сматрају да је неопходно изградити више затвора.

Заменик директора Управе за извршење заводских санкција Дамир Јока каже да се годишње број лица лишених слободе повећава за хиљаду, а то отприлике значи да су нам потребна два затвора годишње.

Предвиђена изградња нових затвора у Падинској Скели, Панчеву и Крагујевцу требало би да обезбеди нових хиљаду и по места за осуђенике.

Међутим, осим затвора у Београду, изградња преостала два затвора зависиће од одлуке Европске банке код које је затражен кредит.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи