Мешихат тражи одштету од "Блица"

Због фотомонтаже са ликом муфтије Муамера Зукорлића у православној свештеничкој униформи, објављеној у листу "Блиц", Мешихат Исламске заједнице у Србији затражио извињење тог листа, уз "симболичну надокнаду од 100 милиона евра". "Блиц" се извинио муслиманима и Исламској заједници.

Мешихат Исламске заједнице у Србији затражио је извињење листа "Блиц", уз "симболичну надокнаду од 100.000.000 евра", због фотомонтаже са ликом главног муфтије Муамера Зукорлића у православној свештеничкој униформи са крстом на глави, која је објављена у данашњем броју тих дневних новина.

Према ставу Мешихата, тиме је нанета увреда муслиманима и Исламској заједници.

Објављивењм те фотомонтаже, сматра Мешихат, "јавности се шаље јасна порука о покрштавању муслимана, где није поштеђен ни највиши верски ауторитет".

Таквим чином се, према оцени Мешихата, вређају најдубља верска осећања муслимана и шаље им се порука да њихове вредности не уживају заштиту закона и државе.

Мешихат од Тужилаштва тражи да хитно покрене поступак кривичне одговорности главног и одговрног уредника листа "Блиц" и напомиње да ће, у противном, то "сматрати политиком званичне власти".

Уколико "Блиц" не упути извињење и не уплати тражену надокнаду, Исламска заједница у Србији најављује да ће покренути парнични поступак и позвати грађане, посебно муслимане, на бојкот дистрибуције и куповине тих дневних новина.

"Блиц" се извинио Исламској заједници у Србији

Главни и одговорни уредник листа "Блиц" Веселин Симоновић извинио се грађанима муслиманске вероисповести и Исламској заједници у Србији због објављивања фотомонтаже и најавио да ће извињење бити објављено у сутрашњем издању тог листа.

Симоновић је у изјави Танјугу рекао да се извињава свима онима који су схватили као увреду објављивање те фотомонтаже на страницама хумора у данашњем издању "Блица".

Главни и одговорни уредник "Блица" је напоменуо да намера тог листа и уредништва није била вређање, а најмање не вређање грађана других вероисповести.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи