Донација ЕУ медијима у Србији

Европска унија бесповратно доделила 5,3 милиона евра, као помоћ медијима и организацијама цивилног друштва у Србији. Помоћ добиле 32 организације цивилног друштва и 25 медијских кућа. РТС је добио 95.000 евра.

Као помоћ медијима и организацијама цивилног друштва, Европска унија је бесповратно доделила 5,3 милиона евра у оквиру пројеката "Јачање дијалога између организација цивилног друштва Србије и ЕУ" и "Подршка медијима у области европских интеграција".

Укупно 3,5 милиона евра додељено је за 32 организације цивилног друштва, а у области медија одабрано је 25 медијских кућа за бесповратну помоћ вредну 1,8 милиона евра. Радио-телевизија Србије добила је 95.000 евра.

Помоћ је намењена унапређењу извештавања о европским интеграцијама Србије, као и сарадњи невладиних организација и Европске Уније.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер рекао је да медији и цивилно друштво имају кључну улогу у демократизацији и у изградњи грађанског друштва.

"Ово што данас радимо, није пропаганда, већ испуњење очекивања грађана да буду добро обавештени у Европској унији", рекао је Дежер и додао да од око 67 одсто грађана Србије, колико се изјашњава за улазак у ЕУ, само три одсто њих каже да је о том процесу добро информисано.

Дежер је додао да је било тешко определити се за 57 пројеката, пошто је на конкурс стигло више од 300 пријава.

Србија напредује ка ЕУ

Шеф Делегације ЕУ је указао и да је Србија већ начинила неке значајне кораке ка приближавању ЕУ, као што је почетак процеса ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању, подношење кандидатуре, али и либерализација визног режима.

Министар културе Небојша Брадић рекао је да се нада да ће "подршка ЕУ пројектима медија и цивилног друштва потврдити оно што у Србији верујемо, да је посвећеност интеграцијама ЕУ заједнички циљ коме сви тежимо и коме се приближавамо".

Брадић је истакао да је циљ пројеката јачање капацитета локалних, регионалних и националних медија за професионално извештавање и информисање грађана о свим аспректима придруживања ЕУ, као и да је министарство посвећено унапређивању медијског плурализма и професионализацији медија.

Директорка канцеларије за европске интеграције Милица Делевић истакла је да у процесу европских интеграција пуно посла имају институције, али да грађани морају бити добро информисани о томе.

"Надам се да ће нас ово одвести брже у правцу у коме желимо да се наше друштво трансформише", истакла је Делевићева.

Међу корисницима бесповратне помоћи заступљени су сви медији-штампа, новинске агенције, радио и телевизијске станице из градова и општина широм Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи