Најезда крпеља

Здравствене установе у Поморавском округу бележе праву најезду крпеља. У Ћуприји пријављено осам случајаве Лајмске болести коју преносе крпељи.

У Поморавском округу здравствене установе бележе праву најезду крпеља, а Инфективно одељење Опште болнице у Ћуприји, Заводу за јавно здравље (ЖЈЗ) пријавило је осам случајаве Лајмске болести коју преносе крпељи.

"Реч је о пријављенима од почетка маја, када почињу активности крпеља, па до сада и то су пријаве на основу клиничке слике", изјавио је Танјугу инфектолог у Горан Радовановић.

Радовановић је додао да се нада да локалне самоуправе спроводе превентивно уништавање крпеља.

Епидемиолог Инфективног одељења Опште болнице у Ћуприји Драгана Тодоровић-Илић, рекла је да има "доста крпеља ове године" и да се једна особа оболела од Лајмске болести лечи на овом одељењу.

Према изјавама здравствених радника, Службама хитне помоћи и Домовима здравља у Јагодини, Ћуприји, Деспотовцу, Параћину, Свилајнцу и Рековцу, сваки дан се због убода крпеља лекарима јави "сигурно преко стотину људи", а веома често интервенишу и хирурзи и дерматолози.

Лајмску болест изазива бактерија спирохета Борелиа Бурдогфери, коју преносе крпељи и развија се у више фаза, од осипа до неуролошких симптома и менингитиса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи