Скупе школарине

Студенти који не успеју да упишу факултет на терет буџета, плаћаће своје студије од 45.000 до 240.000 динара. Факултети који немају друге приходе, приморани су да се финансирају из школарина, што представља значајан трошак за родитеље.

Матуранти, следеће недеље, доносе одлуку шта ће студирати. Први уписни рок за будуће бруцоше почиње 23. јуна и трајаће до 15. јула. Уколико не успеју да стекну статус буџетског студента, бруцоши ће годину студија плаћати од 45.000 до 240.000 динара.

О трошку државе на факултетима ће се школовати 20.674 бруцоша, а на високим школама струковних студија њих 6.597. Квоте су усаглашене са правилима акредитације.

Самофинансирајући студент, у зависности од уписаног факултета, на Универзитету у Београду издвојиће од 240.000 колико кошта година на архитектури, до 45.000 на Рударско-геолошком факултету. Неке цене су старе, а неке нове.

"Први и највећи је програм основних академских студија физичке хемије и он траје четири године, а школарина за њега је 60.000 по години, што значи хиљаду по боду", изјавио је професор Шћепан Миљанић, декан Факултета за физичку хемију.

Професор Милан Шкулић, продекан Правног факултета, каже да је школарина нешто увећана и износи 85.000 динара. Студенти који то плате, добијају бесплатно уџбенике.

"Повећали смо школарину неких 12, 13 одсто, али не у односу на прошлу, него на претпрошлу годину, јер прошле године нисмо подизали", истакао је професор Миодраг Поповић, декан Електротехничког факултета.

Проблем школарина је нужно зло, кажу професори и подсећају да је не мали проблем питање материјалних трошкова.

"Неки факултети имају сарадњу са привредом, са неким партнерима из земље и иностранства и део сопствених прихода инвестирају у материјалне трошкове", каже професор Бранко Ковачевић, ректор Универзитета у Београду, и додаје да они факултети који то немају морају да се ослоне на школарине.

Ректор Ковачевић истиче да су факултети фер, пошто су се држали званичне инфлације. Десетак факултета је повисило школарине.

Школарина на факултетима Крагујевачког универзитета је од 30.000 до 170.000 динара. У Нишу година кошта од 45.000 до 100.000 динара, а на Приштинском универзитету са привременим седиштем у Косовској Митровици од 18.000 до 100.000, државном универзитету у Новом Пазару од 50.000 до 110.000. Година ће самофинансирајућег студента на Новосадском универзитету кошта од 54.000 до 125.000 динара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи