Патријарх у Пећкој патријаршији

Желео бих да, као некада, Срби и Албанци живе у слози и љубави, рекао патријарх Иринеј током посете Пећкој патријаршији, првој од устоличења. У посети свештенству и монаштву и министри Горан Богдановић и Богољуб Шијаковић.

У првој посети Пећкој патријаршији од како је устоличен, српски патријарх Иринеј рекао је да би желео да као некада, када је живео на Косову, Срби и Албанци живе у слози и љубави.

"Ми овде вековима живимо заједно. Срби су дуго живели са Албанцима као са најближима, налазили су заједнички језик, заједнички начин живота. Тога периода се сећам и желео бих да тако буде и данас и сутра и свагда, да два народа живе у слози, љубави, животом прихватљивим и за једне и за друге", рекао је патријарх.

Патријарх Иринеј је новинарима у Пећкој патријаршији рекао да је долазећи у патријаршију осетио радост јер је поново на светој српској земљи и тугу зато "што је прошао кроз разрушену српску земљу".

У посети Пећкој патријаршији су и министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и министар вера Богољуб Шијаковић, како би размотрили припреме за устоличење српског патријарха у том манастиру надомак Пећи, после његовог устоличења у Саборној цркви у Београду 24. јануара.

Министар вера Шијаковић рекао је да је устоличење партијарха Иринеја велики догађај за Србију и у државном и у световном смислу, нагласивши да нема никаквих сметњи у припремама за устоличење партијарха, најављеном за 4. октобар, у сарадњи са међунаордом заједницом.

"Тај догађај је за нас важан, не само у постојећој политичкој констелацији, када Србија настоји да сачува свој поредак на Косову, већ и да црква задржи своју улогу коју је имала кроз историју", рекао је Шијаковић.

Патријарх Иринеј рекао је да сваки долазак у тај манастир представља изузетан догађај, јер је овде "централна кућа Српске православне цркве".

"Када сам долазио, на административној граници сам доживео непријатност, јер сам морао да уђем на Косово и да дођем до Патријаршије уз пратњу, што раније нисам чинио и што говори да нисам сигуран за свој живот. Све то изазива тужно осећање", рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх је рекао да је дуго година живео на Косову, у Призрену, и да је Пећка патријаршија његова кућа.

Српски патријарх је поручио свим православним верницима, који су остали да живе на Косову и како је навео, малом броју оних који су се вратили, да треба да имају пуно поверење у СПЦ.

За монахе који су напустили манастире у Епархији рашко-призренској, рекао је да они могу да се врате, али да уколико то не учине, неће добити канонски отпуст и дозволу да службују ни у једној епархији СПЦ.

Патријарх Иринеј је рекао и да нема потребе за реформом Епархије рашко-призренске.

У посети свештенству и монаштву у Пећкој патријаршији су и митрополит Амфилохије и саветник председника Србије за КиМ и СПЦ Млађан Ђорђевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи