Установљен Међурелигијски савет

Задаци новоустановљеног Међурелигијског савета Министарства вера су афирмисање верске слободе грађана да практикују верску слободу и дају допринос заједници у којој живе, развијајући свој верски индентитет.

Међурелигијски савет Министарства вера, чији су задаци афирмисање верске слободе и културе, као и разматрање и тумачење тенденција јавног живота у земљи, установљен је данас у Београду, саопштено је на конференцији за новинаре у Палати Србије.

Министар вера и председник новог Савета Богољуб Шијаковић навео је да су задаци тог тела јавни иступи поводом најважнијих друштвених питања, организовање научних скупова, трибина, округлих столова, али и афирмисање грађана да практикују верску слободу и дају допринос заједници у којој живе развијајући свој верски индентитет.

Он је истакао да Европски парламенти и европске владе прихватају обавезу да подстичу цркве и верске заједнице на учешће у дискусијама о најважнијих друштвеним питањима.

"Укорењени смо у нашим верама и хоћемо да ту своју укорењеност слободно испољавамо и покажемо како је потпуно природно да је човек у својој конкретној вери, а да разуме веру неког другог", рекао је министар Шијаковић.

Он је навео да циљ Савета није да се размењују мишљења, него градња заједничког поља, активности и уверења, јер, како је оценио, све велики религије у својој основи имају у много тога заједничког.

"Када су у питању европске интеграције имамо јединствену прилику да покажемо да различите вере могу сарадађивати и да смо у стању да се понашамо конструктивно и социјално одговорно", рекао је Шијаковић.

Непосредни дијалог и сарадња цркава и верских заједница

Члан Савета, епископ бачки Српске православне цркве Иринеј Буловић оценио је да то тело неће представљати замену и неку врсту сурогата за непосредни дијалог и непосредну сарадњу међу самим црквама и верским заједницама.

Он је указао да се Савет у односу на слична тела у окружењу разликује по томе шт није изазван тренутним турбуленцијама и конфликтима.

Надбискуп београдски Римокатоличке цркве у Србији Станислав Хочевар оценио је да је међурелигијски дијалог елементарна дужност свих који верују и имају посебну одговорност у друштву.

Хочевар који је, такође, члан Савета, навео је да ће Савет омогућити читавом друштву да буде "друштво дијалога јер је то је гарант прогреса".

Реис-ул-улема Исламске заједнице Србије и члан Савета Адем Зилкић оценио је да је битно да верници виде да су представници свих верских заједница заједно и да могу да буду заједно у оним пољима који живот значе.

"Када имате прилеке да видите различите верске представнике на једном месту и да по многим питањима имају једну недвосмислену поруку онда је то велики допринос миру и рушењу баријера и укидању предрасуда", оценио је рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел и члан Савета.

Како је саопштено, Савет је отворен за даља именовања чланова из реда великодостојника традиционалних цркава и верских заједница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи