Роме у Јабуци чува полиција

Полиција привела петорицу осумњичених због изазивања расне мржње према Ромима у селу Јабука код Панчева. Велики број полицијаца чува Роме чије су куће у неколико наврата каменоване.

У панчевачком селу Јабука већ неколико дана велики број полицајаца чува Роме, чије су куће у неколико наврата каменоване, а њихови власници вербално нападани.

Напад је уследио после протеста мештана због убиства седамнаестогодишњег Дејана С. за које је осумњичен његов вршњак ромске националности, који је приведен.

Полиција је саопштила да је ухапсила и задржала у притвор петорицу осумњичених за изазивање расне, верске и националне мржње.

Мештани, који се свако вече окупљају испред сеоске школе, тврде да је реч о мирном протесту, док полиција, панчевачка управа и Роми сматрају да су се протести претворили у ширење расне и националне мржње.

Државни секретар у Министарству за људска и мањинска права Марко Караџић затражио је да се под хитно објави листа ухапшених организатора протеста због убиства Д.С.

Скупови који позивају на линч било које националне заједнице неће се толерисати, јер се ради о подстрекивању расне и верске мржње, рекао је помоћник министра за људска и мањинска права Петар Антић.

Заштитник грађана Саша Јанковић забринут је због сукоба Срба и Рома и најавио да ће његов заменик сутра обићи Јабуку како би се уверио да ли је урађено све што је могло да би се спречили инциденти.

"На основу тог извештаја моћи ћу детаљније да реагујем", рекао је републички омбдусман.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи