Комунални полицајци у интересу грађана

Задатак комуналних полицајаца јесте да у границама својих надлежности, помогну у остваривању функција локалне самоуправе, рекао министар Дачић током посете прве генерације комуналне полиције у Сремској Каменици.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић и министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић, посетили су Центар за основну полицијску обуку у Сремској Каменици, где се обучава прва генерација комуналне полиције.

Дачић је истакао да "сви заједно треба да радимо у интересу грађана, а то значи да очувамо стабилан јавни ред и мир и да се боримо против криминала".

Према његовим речима, задатак комуналних полицајаца је и да у границама својих надлежности, помогну у остваривању функција локалне самоуправе, решавајући оне проблеме за које није неопходно ангажовати редовну полицију, као што су помоћ приликом рушења бесправно изграђених објеката или исељења из њих, прекорачење радног времена рада кафића, паркирање или други.

МУП ће координисати цео тај систем, јер комунална полиција неће моћи да решава неке сложеније проблеме и задатке који искрсну у њиховом раду, али ће обезбедити услове да та нова категорија полицајаца у Србији што ефикасније обавља дужност на добробит свих грађана, рекао је Дачић.

Министар Марковић је истакао да се у првој класи обучава 78 полазника, од којих је 20 одсто жена, напомињући да ће они после завршене обуке у септембру почети да раде као први комунални полицајци у Београду, Новом Саду, Зрењанину, Сремској Митровици, Нишу и у Лесковцу.

Марковић је најавио да ће ускоро у Кули почети одбука друге класе од укупно 120 будућих комуналних полицајаца, а до краја године требало би да буде завршена обука свих оних који ће, према плановима двају министарстава бити распоређени на нове дужности.

Намера је да се убудуће постигне стандард од једног комуналног полицајца на 5.000 грађана што би знатно растеретило редовну полицију, али и допринело ефикаснијем решавању многих непосредних проблема грађана, рекао је министар Марковић и напоменуо да је интересовање за обуку и обављање послова комуналне полиције велико.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи