Кинеска донација Војсци Србије

Армија Кине поклонила Војсци Србије информатичку и биротехничку опрему вредну 500.000 евра. Споразум о донацији потписали у Београду званичници Кинеске народноослободилачке армије и Војске Србије.

Званичници генералштабова Кинеске народноослободилачке армије и Војске Србије потписали су у Београду споразум о кинеској донацији вредној 500.000 евра у информатичкој и биротехничкој опреми.

Постоје могућности за унапређење сарадње две војске, која је и сада на високом нивоу, оценили су после потписивање споразума заменик начелника Генералштаба народноослободилачке армије Кине генерал-пуковник Ма Ксиаотиан и заменик начелника Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Младен Ћирковић.

Две делегације сагласиле су се да се сарадња две војске одвија на принципима међусобног уважавања, пријатељства и поштовања.

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије је подсетио да је ово трећа донација кинеска армије и да је у последњих неколико година сарадња две војске знатно унапређена.

Ћирковић је истакао и да су за унапређење сарадње у обостраном интересу посебно интерсантне области школовања, обуке и размена искустава у мировним операцијама Уједињених нација.

Учешће у заједничким мисијама

Према речима заменика начелника Генералштаба, планирано је да министар одбране Србије Драган Шутановац ускоро посети Кину, а да ће кинеска делегација, током актуелне посете, ближе упознати са специјалним и противваздухопловним јединицама Војске Србије.

Ћирковић је додао и да је са кинеским колегом разговарао "о евентуалном заједничком учешћу у некој од мировних мисија УН", истичући да кинеска армија и Војска Србије већ дуги низ година развијају "врло искрену и плодну сарадњу".

Ксиаотиан је истакао да је циљ посете кинеске делегације Србији да се ојача пријатељство два народа и војски које има дугу историјску традицију и подсетио да су председнци Србије и Кине прошле године потписали Споразум о стратешком партнерству.

"Добри односи две армије допринеће бољем разумевању две земље", рекао је заменик начелника Генералштаба Гародноослободилачке армије Кине.

Ксиаотиан и Ћирковић указали су и на значај размене посета на високом ниво и изразили спремност да се, у циљу размене искустава, са том праксом настави и у будућности.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи