Све више донора

У Клиничком центру Србије, на ВМА и у Клиничком центру у Новом Саду протеклих дана урађене су трансплантације јетре. Све више људи одлучује се да постане донор органа.

Протеклих дана у Клиничком центру Србије, на Војномедицинској академији и у Клиничком центру у Новом Саду урађене су трансплантације јетре.

Добар знак је да се на пољу развоја програма трансплантације и завештања органа ситуација полако мења.

Сви пацијенти, они који су добили нову јетру, али и они којима је урађена трансплантација бубрега, сада се осећају добро.

У Центру за трансплантацију ВМА опорављају се и пацијенткиња Д.В. која је добила јетру и Јосип Хорват, који сада има здрав бубрег.

Хорват каже да је две године морао на дијализу, и тек када га је задесио проблем, он и његова породица схватили су значај завештања органа.

"Наравно да је позитивно мишљење о донацији, ја међу пријатељима и комшијама имам већ људе који су, можда на моју сугестију, када су видели, упознали о чему се ради, постали донори", рекао је Хорват.

Десета трансплантација јетре и 292 транслантације бубрега на ВМА урађени су захваљујући сарадњи са Клиничким центром Србије.

"Сарадња је неопходна, и то је једини начин за функционисање програма трансплантације органа у наредном периоду, јер Ургентни центар КЦС је извор пацијената, односно болесника, где се утврђује мождана смрт", рекао је шеф Трансплантационог тима ВМА Дарко Марковић.

Према његовим речима, без такве организације и таквог извора, нема трансплантације органа.

У првих пет месеци ове године урађено је више кадаверичних трансплантација него икада, а све је више и оних који имају донорску картицу. Тако су радници "Телекома Србије" у среду дали крв за пацијенте у пожаревачкој болници, али и завештали органе.

"Кроз едукације које спроводи наше удружење, свакодневно имамо десет донора, а оно што желим да нагласим и што је јако важно, ко не може да да крв из рецимо здравствених разлога, они узимају донорске картице и схватају значај трансплантације", навео је Зоран Стојимировић из Хуманитарног удружења "Од срца", "Телеком Србије".

Синиша Станковић из "Телекома Србије" истиче да је 350 грама крви делује мало за човеков организам, али помаже и додаје зашто онда не донирати органе, ако могу да помогну некоме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи