Рециклажа - нова индустријска грана

У Србији се годишње "произведе" до 600.000 тона амбалаже и амбалажног отпада. Циљ је да створимо нову индустријску грану рециклаже амбалажног отпада, која ће упослити 10.000 људи, изјавио министар Оливер Дулић.

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић изјавио је да се у Србији годишње "произведе" до 600.000 тона амбалаже и амбалажног отпада који је завршавао до сада на депонијама или у природи.

"Наш циљ је да у наредних неколико година отворимо 10.000 нових радних места и створимо нову индустријску грану у Србији која до сада готово да није постојала", рекао је Дулић.

Министар Дулић је у Нишу присуствовао почетку акције управљања амбалажним отпадом и система за рециклажу тог отпада коју ће спроводити организација Секопак коју су основале компаније из Србије.

Дулић је рекао да ће ове године бити обухваћено пет одсто укупног амбалажног отпада.

"Сваке године тај проценат ће се повећавати за по пет одсто, тако да ће 2014. бити рециклажом обухваћено 30 одсто укупног амбалажног отпада у Србији", рекао је Дулић новинарима.

Он је најавио да ће сваки град имати специјалне контејнере за сепарацију амбалажног отпада који ће се у рециклажним двориштима одвајати као посебне сировине.

Министар Дулић је рекао да је у Србији рециклажом "покривено" управљање аутомобилским гумама, ради се на завршетку система за рециклажу акулмулатора и електричног отпада.

Градоначелник Ниша Милош Симоновић рекао је да је у Нишу основан кластер за рециклажу и да је управљање отпадом шанса за отварање нових радних места.

Директор за операције Секопака Мирослав Премовић подсетио је да је на снагу ступио Закон о амбалажи и амбалажном отпаду и да је Ниш први град у коме започињу управљање и рециклажа тог отпада.

Дулић је у Нишу отворио први међународни сајам екологије и састао се с начелницима Нишавског, Јабланичког, Топличког и Пчињског округа, као и с градоначелницима и председницима општина у оквиру спровођења акције "Зелени караван Србије".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи