Нови закон за приватне пензије

Измене законске регулативе у области пензионог осигурања тебало би да подстакне дуже улагање у приватне фондове и остваривање веће добити. Увешће се већа конкуренција међу фондовима, уз смањење накнада које се узимају за управљање прикупљеним средствима.

Приватни пензијски фондови су успели да очувају чланство у протеклом периоду, али не и да га значајније увећају. Влада је доставила Скупштини измене закона који регулише ту област, које треба да подстакну што дуже улагање у те фондове и већу добит.

Предложено је да се у приватну пензију одлази у 58. години живота, што је у складу са подизањем доње границе и код државних пензија. Увешће се и већа конкуренција међу фондовима, уз смањење накнада које се узимају за управљање прикупљеним средствима.

Ветеринарски завод из Крушевца је, још пре осам година, почео да уплаћује својим радницима додатну пензију, у тада првом приватном фонду. Већ са 53 године они ће моћи да примају ту пензију или, ако желе, одједном уз приписану добит, подигну сав новац са свог рачуна.

Они који почну са уплатама, после усвајања новог закона, једнократно би могли да подигну само 30 одсто новца, и то не пре 58. године.

"Ми о свим нашим радницима мислимо подједнако и сигурно је да ћемо наставити да их осигуравамо, без обзира на допуне и промене правила игре. Кад дођете у неке године, није важно да ли је 53 или 58, сигурно добро дође", рекао је  директор Ветеринарске станице Крушевац Драган Јањић.

У Министарству финансија објашњавају да законске измене штите смисао приватних пензија и разлоге због којих се држава одриче опорезивања, што је у овом тренутку, око 3.900 динара од износа, који се уплаћује у приватни пензијски фонд.

"Оно што је идеја приватних пензијских фондова није да ви подигнете средства па да купите аутомобил, а да при томе користите подстицај који држава даје", каже државни секретар Министарства финансија Слободан Илић.

Девет приватних пензијских фондова

У протеклој, кризној, години фондови нису значајно повећавали чланство, два фонда су се ујединила, у најави је још једно такво удруживање. Тренутно послује девет приватних пензијских фондова, у које је учлањено око 170.000 грађана који самостално уплаћују новац или за њих то чине послодавци.

"Овде су доминантни запослени чланови и због тога је природно да ову пензију користе паралелно са државном пензијом. Ово повећање старосне границе представља само добит за чланове фонда јер што дуже, више и чешће уплаћују и акумулирана сума ће бити већа", тврди Наташа Марјановић из Групације добровољних пензијских фондова.

Једна од предности штедње у добровољним пензијским фондовима јесте што чланови могу да уплаћују новац у складу са тим колико га и када имају.

Накнаде које фондови узимају за сада су уједначене, конкурентност међу њима би требало да појача ограничење накнада приликом уплата и смањење накнаде за управљање прикупљеним средствима.

У земљама региона новац уложен у приватне пензијске фондове достиже и једанаест одсто друштвеног производа. Код нас је у тим фондовима свега осам милијарди динара, што је тек 0,15 одсто.

Законске измене омогућавају фондовима да део прикупљеног новца улажу и у инвестиционе фондове. Новина је и да су средства на рачуну појединца, ако купује први стан, гаранција банци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи