Ширење кампање "Продужи живот"

Неповерење и предрасуде о трансплантацији органа, главна препрека у завештању органа. Грађани Србије имају позитиван став о донирању, али су још увек недовољно информисани, показују истраживања.

Грађани Србије имају позитиван став о завештању органа, а главне препреке за већи одзив давалаца су неповерење, предрасуде и религијски ставови. Истраживање агенције "Ипсос Стратеџик маркетинг" показује да је стновништво углавном неинформисано о законима и процедурама у вези са трансплантацијом.

У месецима пред нама намеравамо да наставимо ширење кампање "Продужи живот", најављују из Министарства здравља, а кључне речи биће информисање, јачање поверења у здравствени систем и разбијање предрасуда.

Тима стручњака Војномедицинске академије, сваког јутра анализирају стање пацијената у Центру за трансплантацију. У дијагностици, лечењу и праћењу оних који су добили здраве органе, примењују светске стандарде.

Сандра Маринковић стара тридесет једну година каже да пре годину дана, када је болест прешла у стање декомпензације, ништа није могла да ради".

"Сад по завршетку, планирам да се запослим и да наставим нормалан живот", каже Маринковићева.

"Супер се осећам. Када су нам јавили да имају јетру, одмах сам отишла на Војномедицинску академију", каже Душанка Тасовац, стара 52 године и додаје да је чекала три године.

Ово је први пут да на тој клиници, у истом тренутку, леже две особе којима је трансплантирана јетра. Ту је и Ненад Лазић из Ниша. Дошао је на редовну контролу, а од Нове године са здравом јетром, живи нови, бољи живот. И у осталим установама у којима се раде трансплантације, повећан је број захвата.

Грађани не знају довољно о трансплантацији

"Као што знате у протеклих неколико месеци покушавамо да покренемо један велики камен, једну велику стену и да процес трансплантације у Србији добије убрзање", каже Томица Милосављевић, министар здравља.

"Сви заједно можемо бити задовољни тиме да је у првом кварталу 2010. године урађено више кадаверичних трансплантација него за читаву претходну годину", каже Милосављевић.

Ипак, истраживање показује да наши грађани и даље не знају довољно о трансплантацији, плаше се злоупотребе и трговине органима, и не верују у здравствени систем.

Срђан Богосављевић из "Ипсос Стратеџик маркетинга, упозорава да "мора много да се ради на информисању, јер кроз информисање ће се дизати поверење, не можете ви људима да наметнете поверење на други наћин осим да им кажете да то функционише како треба."

Иван Станковић из "Комуниса" истиче да је кључна ствар да учинимо људима идеју о донирању органа апсолутно прихватљивом, свакодневно, и да једноставно немају те предрасуде које су имали, то је велики корак, и дефинитивно једна велика кампања уз помоћ јаких медија може да утиче на промену свести и ставова грађана о трансплантацији.

Од децембра 2008. године недељом, у другом Дневнику РТС-а, видели сте 70 репортажа о значају трансплантације.

После усвајања неопходних закона, Министарство здравља покренуло је у октобру Националну кампању "Продужи живот".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи