Вулкански облак стигао до Србије

Облак пепела који је стигао и до Србије неће изазвати штетне последице по здравље, кажу стручњаци. У случају повећане концентрације вулканске прашине у ваздуху, Институт Батут препоручује, посебно старијима и деци, ограниче изласке на отворени простор. Могуће "прљаве кише".

Део облака с пепелом исландског вулкана захватио је север Србије, до краја дана и у току ноћи прошириће се на централне пределе, а потом ће се повући назад на север, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

Алерголози тврде да нема места за панику. Облак пепела који је стигао у Србију доста је истрошен и растурен, те неће битније угрозити здравље становништва.

Добродошла је, кажу стручњаци, и киша јер ће смањити концентрацију честица у ваздуху.

Алерголог Олика Дробњак каже да не би требало очекивати неке битније сметње.

"У сваком случају те честице нису без икаквог штетног ефекта. Међутим, треба напоменути да су честице промера око нула три микрона. То је највећи промер и као такве могу сметати највише астматичарима и људима са неким другим респираторним обољењима. Здрава популација не би требало да се плаши", објаснила је Дробњак.

Декан Рударско-геолошког факултета у Београду Владица Цветковић рекао је, гостујући у Јутарњем програму, да нас од вулканског пепела доста штити струјање ваздуха које не иде са севера директно на југ, као што је у неким другим добима године.

"Треба знати да су те честице, 90 одсто вулканско стакло које је неактивно и које може да изазове механичке проблеме. Наравно, ја вас питам која прашина није шкодљива, то је веома јасно", истакао је Цветковић.

Метеоролози кажу и да облак пепела над Србијом неће ни приближно изгледати као онај на територијама близу вулкана, где је видљивост јако смањена и где се сунце уопште не види, а метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Недељко Тодоровић наводи да наше подручје није угрожено.

"Наредних дана очекује се прилив вулканских честица на висинама између пет и десет километара, али ће њихова концентрација бити далеко мања него у изворишном делу. У недељу и понедељак има изгледа да буде кише, тако да би могло делимично да дође до испирања тих честица и таложења на тло, али понављам пошто је концентрација тих честица мала она не би представљала проблем за грађанство", рекао је Тодоровић.

Због вулканског облака могуће "прљаве кише"

РХМЗ је најавио да су због очекиваних падавина сутра и у понедељак у Србији, чије делове је захватио вулкански облак, могуће обојене падавине, "прљаве кише" и наводи да континуирано прати инфромације у вези са премештањем облака пепела вулканског порекла истичући да је његов део захватио север Србије.

"До краја дана и у току ноћи ће се проширити на централне пределе, а у другом делу ноћи ће се поново повући ка северу", објављено је на интертнет страници РХМЗ, а додаје се и да "за сада нема релевантних информација о хемијском саставу тог облака и концентрација честица".

С обзиром на то да се током сутрашњег дана очекује јачање југозападног висинског струјања, реално је очекивати да ће се главнина облачности вулканског пепела премештати северније од нашег подручја, наводи РХМЗ.

Светска здравствена организација препоручила је Европљанима да остану у кућама када пепео из исландског вулкана буде почео да се слеже.

Портпарол те организације Дејвид Епштајн објашњава да су микроскопске честице потенцијално опасне по здравље људи када почну да падају јер могу да изазову респираторне проблеме и додаје да СЗО још није упозната са свим ризицима по здравље које носи облак пепела.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи