Комунална полиција у служби грађана

У свим градовима у Србији ускоро ће профункционисати служба комуналне полиције. Очекује се да ће градови бити чистији и безбеднији, а за оне који буду спречавали овог полицајца у обављању послова, предвиђена је казна од 10 до 50 хиљада динара.

Служба комуналне полиције ускоро ће профункционисати у свим градовима у Србији, што би требало да побољша квалитет живота грађана. Своје питомце предложили су Београд, Лесковац, Нови Сад, Ниш, Чачак и Сремска Митровица.

Очекивања су да ће градови бити далеко чистији и безбеднији него сада. Двомесечна обука првих комуналних полицајаца почеће 3. маја у полицијским центрима широм Србије.

Комунални полицајац је униформисано службено лице, које може да приведе, стави лисице, а сваки напад на њега је кривично дело као и напад на редовног полицајца.

Комунална полиција биће прва инстанца којој грађани треба да се обрате у случају нарушавања јавног реда и мира.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић рекао је да ће комунални полицајаца испуњавати обавезе које му даје градоначелник.

"То је ваш полицајац ту се креће, ви га знате испуњава обавезе које му даје градоначелник, воде рачуна у вашем парку, воде рачуна тамо испред школе, око школског дворишта, ако се неко непримерено понаша, он ће да га упозори, ако неко избацује шут он ће да га казни , ако неко бесправно зида он ће да га приведе", објаснио је министар Марковић.

Комунални полицајци биће под управом градоначелника, али ће све своје активности усклађивати са редовном полицијом. Комунални полицајац ће, поред униформе, носити и службену палицу.

За ометање или спречавање овог полицајца у обављању послова, предвиђена је новчана казна од 10 до 50 хиљада динара.

На сваких пет хиљада становника моћи ће да буде ангажован највише један комунални полицајац. Тако ће Београд имати 320 полицајаца.

Члан градског већа Слободан Шолевић каже да ће овим послом да се баве људи који су већ имали слична искуства.

"Ми смо по, на основу јавног позива објављеног 26. фебрура доставили списак кандидата за стручно оспособљавање и послали Министарству како би отишли на ту обуку, то су људи који су се бавили сличним послом односно били су комунални редари", истакао је Шолевић.

Сваком граду у Србији остављена је могућност да изабере какву ће униформу имати комунални полицајци.

Полазници ће имати 400 сати усавршавања, 200 сати полицијске и 200 стручне обуке. Потом ће њихово знање бити проверено на завршном испиту.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи