Признање Рикарду Јакони

Новинару италијанске телевизије РАИ Рикарду Јакони Удружење новинара Србије уручило Специјалну повељу за новинарство без граница, за документарни филм "Бесконачни рат", који је недавно приказан на РТС-у.

Поводом Дана новинара Србије, новинару италијанске телевизије РАИ Рикарду Јакони Удружење новинара Србије уручило је Специјалну повељу за новинарство без граница за документарни филм "Бесконачни рат".

Познатом италијанском новинару истраживачу, награду је уручила председница УНС-а Љиљана Смајловић.

Јакона је за документарни филм "Бесконачни рат" истраживао последице западне политике, од Косова до Авганистана, путеве дроге, везу локалних власти и организованог криминала.

После емитовања на италијанској телевизији РАИ, документарни филм је приказан и на РТС-у где га је гледало више од 2,5 милиона људи. Италијански новинар је желео да прикаже шта се догодило на овим просторима девет година након НАТО бомбардовања Србије.

"Италијанска јавност, заправо, имала je потребу да сазна истину, да сазна какво је објективно стање, јер се о томе није говорило. После дуго времена, након емитовања филма у Италији било је много реакција људи и јавности уопште, јер се није знало каква је косовска стварност, рекао је Јакона.

Предмет истраживања "Бесконачног рата" међутим нису ни Срби, ни косовски Албанци, вће међународна заједница, њена политика и интервенција.

"Открили смо да са једне стране имамо увећање произвоње дроге под нашом контролом и за наш новац, а са друге стране да смо од једне хуманитарне приче дошли до тога да имамо једну мафијашку државу у којој имамо неке људе који су умешани директно или индиректно у трговину дрогом и то опет све за новац нашег порезника", рекао је продуцент филма Слободан Радовановић.

Филм "Бесконачни рат" неки су доживели и као просрпски, јер су навикли да све што се ради на Балкану буде негативно одређено према Србији. Када се појави нешто што није негативно, доживљава се као изузетно позитивно, заборавља се на објективно извештавање.

"Новинар некад треба да се определи за неке ствари и за неки приступ који можда неће бити по вољи већине. Мислим да је то оно најважније у овој причи", рекао је новинар РТС-а Зоран Станојевић.

Јакону радује да је награда додељена новинару који није из Србије. Каже да то пружа слику о наднационалном карактеру новинарства и заједништву новинарског рада који превазилази границу појединачне државе која спаја.

Италијански новинар одржао је у просторијама УНС-а и предавање студентима новинарства.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи