Сточна пијаца поред школе

На само пар метара од основне школе у селу Акмачић, налази се сточна пијаца. Средом, када је пијачни дан, деца од буке не могу да чују наставника, а на одмору се провлаче између возила и стоке. Надлежни обећавају решење.

Ученици Основне школе "Момир Пуцаревић" у нововарошком селу Акмачић, средом отежано прате наставу, јер је одмах уз школско двориште сточна пијаца.

Осим буком коју стварају камиони, трактори и стока, ученици су угрожени и када преко импровизоване пијаце иду до оближње продавнице провлачећи се између возила и стоке.

За седамдесетак ђака и наставника осмогодишње школе у Акмачићима среда већ годинама почиње уз рику стоке, брујањем мотора теретних возила, жамора и цењкања која стижу са два-три метра удаљене неуређене сточне пијаце. 

Ученицима бука највише смета када раде контролни или писмени задатак, јер не могу да се сконцентришу. Проблем им представља и гужва кроз коју требају да се пробију на великом одмору да би купили ужину.

Уз бригу за сигурност деце, наставницима бригу задаје и како да у оваквим условима задрже пажњу ученика.

"Деца су тада несвесно окренута ка прозору, бука их ремети при изради писаних задатака, а врло често ме по неколико пута враћају на понављање дефиниција из граматике јер је не могу чути из оправданих разлога", изјавила је Мирјана Бошковић, наставница српског језика.

Сви досадашњи апели школе да се пијаца измести и уреди упућени месној заједници и нововарошкој управи остали су без конкретног решења.

"Ми смо упутили захтев општинском већу 2006. године да се овај проблем реши, имали смо обећања, међутим увек буде нешто прече", објаснио је Ристо Поповић, директор школе Момир Пуцаревић.

Мада су размишљали о затварању пијаце, померању пијачног дана за викенд, што како тврде, због могућих већих проблема није учињено, надлежни обећавају право решење.

"Право решење јесте да се она измести, у овом моменту то би било неких стотинак метара у односу на постојећу пијацу", рекао је Милинко Шапоњић из канцеларија за локални економски развој.

До тада остаје да се стрпе, тог дана да избегавају контролне и писмене и сами брину о чишћењу отпада који остаје иза ове, у крају највеће импровизоване сточне пијаце.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи