Осигурање од лекарских грешaка

Лекари у Србији ће од јесени бити осигурани од одговорности за евентуалне пропусте које направе у лечењу пацијената. Након осигурања, пацијенти ће, тврде стручњаци, бити корак ближе приликом доказивања медицинске грешке.

У Србији још не постоји евиденција о лекарским грешкама и случајевима несавесног лечења.

Међутим, сви лекари ће већ од јесени бити осигурани од одговорности за евентуалне пропусте које направе у лечењу пацијената. 

Основни пакет осигурања од професионалне одговорности за докторе свих специјалности уплатиће Комора лекара Србије, која по Закону и предлаже такву иницијативу.

Јованки Крњански из Београда, због лошег апетита и проблема са желуцем, лекари су, у једној ординацији, поставили дијагнозу - рак желуца са метастазама. Након детаљних анализа и прегледа Јованки је постављена нова дијагноза.

"Отишла сам на даље прегледе, тамо ме је доктор прегледао и рекао да нема рака, него ми је пронашао неку бактерију коју сам лечила седам дана. После три, четири дана ја сам већ почела нормално да једем", рекла је госпођа Крњански.

Јованка није тужила лекаре јер каже да је била пресрећна што је дијагноза била погрешна. Ипак, та грешка коштала ју је здравља на други начин. Од тада се лечи од депресије.

Након осигурања лекара од професионалне одговорности, пацијенти ће, тврде стручњаци, бити корак ближе приликом доказивања медицинске грешке.

"У интересу лекара, у интересу пацијената, Лекарска комора Србије се залаже за обавезност протокола лечења, што значи одређених дефинисаних правила по којима се лечи, или дијагностикује одређена болест", рекла је директорка Лекарске коморе Татјана Радосављевић.

Нема грешке ако се поштују правила 

Према њеним речима, уколико су та правила поштована онда лекарске грешке нема, а пацијент са своје стране може да буде сигуран да се лечио по одређеном протоколу.

Са друге стране, лекар би своју невиност доказивао управо тиме да ли је поштовао одређени протокол лечења. Стручњаци тврде да ће у том протоколу, коначно бити утврђено и шта се подразумева под лекарском грешком.

"Пацијент се неће више директно обраћати здравственој установи, већ осигуравајућој кући, која осигурава ризике од те делатности тако да ће практично цео тај конфликт бити деперсонализован и смањиће тензију односа између пацијента и здравственог професионалца на чију се грешку сумња", навела је докторка Хајрија Мујовић-Зорнић из Удружења за медицинско право.

То, међутим, отвара питање зашто би осигуравајућим кућама било у интересу да признају одговорност лекара и исплате одштету пацијенту.

Стручњаци објашњавају да, уколико би осигуравајуће куће тежиле ставу да лекари никад нису криви, како би избегле плаћање накнаде, пацијенти би тужили здравствене установе. То би опет докторе оставило незаштићеним, па би изгубили интерес да плаћају осигурање.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи