Стипендије за најбоље младе научнике

Две стотине нових најбољих доктораната добило стипендије од 32 хиљаде динара месечно. Министар за науку Божидар Ђелић поручио да ће држава учините све да помогне интелектуалној елити.

Најбољи докторанти у Србији од сада ће добијати месечне стипендије у износу од 32 хиљаде динара.

Стипендија ће се давати у нареде четири године. Са претходним генерацијама, према подацима надлежних, овакву помоћ добија око 6 стотина докторанта. Биће им обезбеђена и надокнада за материјалне трошкове рада на пројектима у износу до 11.000 динара.

Гордана из Ниша, докторант у 24. години, али и мама двогодишњег дечака, каже да је јасан циљ предуслов за успех.

"Од ове стипендије очекујем да ће ми помоћи да остварим своје циљеве а имам јако велике планове у будућности. Наравно, планирам да останем у овој земљи, јер сам овде и основала своју породицу", каже Гордана.

Стипендија, ипак, није само материјална, већ и морална подршка.

"Опште је познато да се раније до посла се долазило лакшим путем, зато желим да апелујем на научне институције да подрже овакве потезе министарства који су заиста за сваку похвалу", каже Дајан Хрњез са Технолошког факултета у Новом Саду.

Понеки факултети и оваквим студентима, будућим докторима наука наплаћују школарину, а да би добили здравствене књижице морају на биро рада. Тако се шаље погрешна порука да ће ту после свега и завршити, чекајући на посао. Такву праксу, каже министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић, морамо да мењамо.

"Порука нашој интелектуалној елити је да их вреднујемо, да их желимо, да ћемо све урадити да се определе за Србију, а не за Канаду, Америку, или за Кину или Катар", каже Ђелић.

Министар Ђелић позвао је докторанте да оснују групу на Фејсбуку, да ће им он ако то желе, постати пријатељ како би били у сталном контакту, а проблеме решавали брже и лакше.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи