Нови блиндирани аутомобил за Тадића

На основу прописаних процедура и безбедносних стандарда, српске безбедносне службе одлучиле да председнику Тадићу уступе на коришћење нов блиндирани аутомобил.

Српске безбедносне службе одлучиле су, на основу прописаних процедура и безбедносних стандарда, да председнику Србије уступе на коришћење нов блиндирани аутомобил.

О набавци новог аутомобила одлучено је на једној од седница Савета за националну безбедност, после процене да блиндирани аутомобил - који тренутно користи председник Тадић - више не задовољава прописане безбедносне стандарде, саопштено је Танјугу из Кабинета председника Србије.

Питање безбедности возила и авиона које шеф државе службено користи регулисано је законом прописаним процедурама, а у јавности је добило на значају после удеса службеног авиона у којем је, у суботу, живот изгубио председник Пољске Лех Качињски.

Кад је о Србији реч, шефу државе је на располагању блиндирани BMW стар 11 година, купљен, како је пренела штампа, још у време када је председник Србије био Милан Милутиновић.

Професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић рекао је агенцији Танјуг да се о безбедности највиших државних функционера у свакој држави посебно води рачуна и да Србија мора да набави најквалитетније, јер ту, како је рекао нема штедње.

"Aутомобили којима се возе највиши државни функционери морају бити нови, блиндирани и морају се мењати на одређено време", објаснио је Драгишић.

Шта се вози у региону

Кад је реч о безбедности и квалитету службених аутомобила и авиона за потребе највиших државних функционера, Србија, судећи према извештајима из региона, припада немарнијим.

Премијеру Пепублике Српске Милораду Додику на располагању је блиндирана "ланчиа".

Државни врх Хрватске може да рачуна на луксузни "челинџер ЦЛ 612", чија је цена била 18 милиона долара. Када је реч о возилима, блиндирана користе и председник и премијер.

Набавке возила, било оних за званичнике, било за поједина министарства, пре свега МУП, обављају се сваких неколико година.

Председник на располагању има три од укупно седам возила, која је за око 900.000 евра купило хрватско Министарство одбране пре две године.

Један од аутомобила је блиндирани "мерцедес Г 500 Л", а преостала два су мерцедеси теренци.

Македонија, која је 26. фебруара 2004. године изгубила председника Бориса Трајковског у авионској несрећи у БиХ, набавила је 2005. "лирџет 60" из САД, за који је платила 11 милиона долара из буџета.

Када је реч о Аустрији, подаци о превозним средствима које користе канцелар Вернер Фајман и председник Хајнц Фишер, и мере безбедности које се предузимају током путовања, углавном нису познати јавности.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи