"Прва шанса" - први посао

Захтев за запошљавање приправника поднело 6.000 послодаваца. После стручног оспособљавања од годину дана, послодавац је дужан да приправнике задржи у радном односу још најмање 12 месеци, рекао за РТС директор Националне службе за запошљавање, Дејан Јовановић.

У оквиру програма "Прва Шанса" стигло је 6. 000 захтева послодаваца за добијање субвенција за запошљавање приправника, рекао је директор Националне службе за запошљавање, Дејан Јовановић. Конкурс ће бити отворен све док се не потроши новац за те намене.

Гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, директор Националне службе за запошљавање, Дејан Јовановић рекао је да се се програм "Прва шанса" у 2010. години разликује од претходне, по томе што је послодавац дужан да након стручног оспособљавања од годину дана, задржи приправнике у радном односу још најмање 12 месеци.

За време волонтерске праксе, која траје три месеца, они добијају од државе месечну накнаду од 10.000 динара. Након тога, ако послодавци буду задовољни њиховим радом потписују уговоре о приправничком стажу од годину дана.

Програм "Прва шанса" је намењем младима који су завршили средњу, вишу или високу школу и немају радно искуство.

Директор Националне службе за заспошљавање Дејан Јовановић је истакао да је "Прва шанса" тренутно најзначајнији програм запошљавања младих у Србији. У оквиру тог програма прошле године је запослено 11.000 приправника, за шта су обезбеђени подстицаји од 1,3 милијарде динара.

Ове године, за програм "Прва Шанса" у буџету је обезбеђено 1,8 милијарди динара и на основу тих подстицаја први посао би могло да добије 10.000 младих до 30 година старости.

Незапосленост је велики проблем у целој Србији. Према речима директора Националне службе за запошљавање, пројекат "Прва Шанса" је најзначајнији у области запошљавања и млади треба да искористе ову прилику и да се запосле.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи