Све више грађана завештава органе

Ситуација завештања органа у Србији у последњих годину дана енормно се поправила. Донорске картице до сада је потписало више од 30.000 људи.

У последњих 12 месеци ситуација са завештањем органа у Србији енормно се поправила. Донорске картице до сада је потписало више од 30.000 људи.

Европски нефролози кажу да се трошкови лечења пацијената после трансплантације бубрега већ у другој години смањују за трећину.

Та уштеда значајна је и за најбогатије европске земље, али важније од тога је што пацијенти добијају бољи квалитет живота. 

"Најбољи начин да ови пацијенти имају квалитет живота и укључе се у друштво није да их држимо на дијализи и да долазе два до три пута недељно на терапију, већ да за њих урадимо трансплатацију," рекао је председник Европске асоцијације за нефрологију Герард Лондон.

После формирања Србија транспланта, домаћи стручњаци најављују сарадњу са Фондацијом Еуро трансплантом, али и сарадњу на Балкану. Тако се ниво поклапања потребних органа може значајно повећати.  

"Оно што је важно за нас на Балкану је да органи могу брзо стићи од Ниша до Софије, Скопља, Љубљане или Загреба. У бившој Југославији је било око 100.000 мешовитих бракова што значајно повећава ниво поклапања потребних органа. Формирање Балкан транспланта је зато кључ успеха," рекао је председавајући Комитета Европске асоцијације Гоце Спасовски.

Међу 30.000 грађана Србије који су потписали донаторске картице највише је оних од 40 до 50 година, подједнако је мушкараца и жена, а они су најразличитијих занимања и нивоа знања.

"У Србији се задњих годину дана енормно поправила ситуација у вези са донаторима," рекао је председник Комисије за нефрологију при Министарству здравља Видојко Ђорђевић.

У нашој земљи око 3.700 пацијената живи уз помоћ дијализе. На пресађивање бубрега чека око 1.300 болесника, а у Србији се уради од 50 до 100 трансплантација годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи