Криза рађања

Негативан природни прираштај, који је присутан већ три деценије, у последње време додатно се погоршава. Док неки стручњаци овај тренд оправдавају економским фактором, други тврде да еманципована жена тражи време које ће посветити себи.

У Србији се годишње роди око 70.000 беба што је, према статистици, мање од двоје деце по породици.  Негативан природни прираштај, који је присутан већ три деценије, у последње време додатно се погоршава.

У 2002. години у Србији је живело седам и по милиона људи, а у 2008. години чак 150.000 мање. Ако се такав тренд настави, демографи кажу  да ће нас средином овог века бити два милиона мање.

Из удружења "Родитељ" кажу да су услови у којима се налазе млади родитељи изузетно неповољни.

"Држава још увек није успела да створи добре механизме којима би контролисала послодавце, нарочито приватни сектор. Жени, која је завршила факултет и која можда не јури каријеру, већ само жели да ради, јако је тешко да усклади посао и родитељство", рекла је Драгана Соћанин из удружења "Родитељ".

Све већи број парова одлучује се да има само једно дете. Социолози кажу да већи број деце постаје привилегија богатих.

"Постоји благи тренд пораста рађања код жена које су ситуиране, које су решиле да напусте своју каријеру и да се посвете рођењу трећег или четвртог детета, што је нешто као статусно рађање", рекла је социолог породице проф. др Смиљка Томановић.

Поједини стручњаци, међутим, тврде да је економски фактор само делимичан узрок пада наталитета. Савремена, образована жена осим посвећености породици жели и време за своја интересовања.

"Имамо индивидуализам, еманципацију, измењену породицу, либерални закон о абортусу, доступност контрацептивних средстава. Ако се овај тренд настави Србија ће бити далеко малобројнија и земља старих", рекла је проф. др Мирјана Рашевић из Института за друштвене науке.

Од Стратегије за подстицај рађања доста се очекивало. Урађена је пре две године, када кризу нико није ни очекивао. Планови су тада били амбициозни, па су сада недостижни.

Одустало се и од једнократне помоћи исплате додатка за друго, треће и четврто дете.

"Да би се сада применила само та мера потребно је између четири и осам милијарди динара додатних у буџету што је огроман новац. У овом тренутку ми тај новац немамо", рекао је Предраг Петровић из Министараства за рад и социјалну политику

Од 161 општине у Србији, у 62 општине број умрлих је двоструко већи од броја рођених. За шест година нестао је један већи град. Остаје питање да ли криза може да регулише биолошки сат.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи