Једанест година од убиства Ћурувије

Власник и новинар листова "Дневни телеграф" и "Европљанин" Славко Ћурувија убијен је 11. априла 1999. године. Једанаест година касније још није пронађен његов убица.

На данашњи дан, пре 11 година убијен је власник и новинар листова "Дневни телеграф" и "Европљанин" Славко Ђурувија, али до данас то убиство није расветљено.

Новинарска удружења УНС и НУНС, као и представници ЕУ и неколико амбасада у Београду одали су пошту Ћурувији, упалили свеће и положили цвеће у Светогорској улици, где је убијен, у пасажу зграде у којој је становао.

Удружење новинара Србије саопштило је да је прошло 11 година од убиства, а да истрага, упркос бројним и јавно датим обећањима, није дала резултате.

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Ђорђе Влајић рекао је да су Ћурувију стрељали и да се представници НУНС-а свих 11 година од злочина питају ко је одговоран и ко је то урадио.

"Наставићемо да постављамо то питање све док се не открију убице и налагодавци", рекао је Влајић.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић подсетила је да су у Србији већ десет година на власти демократске снаге, да су све странке биле у владајућим коалицијама и да нико није открио одговорне за тај злочин.

Шеф делегације Комисије ЕУ у Србији Венсан Дежер позвао је власти у Србији да приведу крају истраге и процесуирају одговорне за убиство новинара Ћурувије, Даде Вујасиновић и Милана Пантића.

"Ћурувија је убијен јер је свој посао обављао бранећи слободу штампе и говора", рекао је Дежер.

Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић рекао је да је познато да је тадашњи представник државне безбедности Ратко Ромић превезао убице после злочина и да је о свему био обавештен тадашњи шеф београдске државне безбедности Милан Радоњић.

Министар културе Небојша Брадић оценио је да је данас положај новинара бољи него пре 11 година кад је убијен Ћурувија и да је "у темељ тог бољег уграђена и његова жртва".

Специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић изјавио је пре неколико дана да постоји одређени помак у предкривичном поступку за убиство Ћурувије и да је обезбеђен велики број доказа, али да то још није довољно за покретање истраге.

Ћурувија је убијен на Ускрс 1999. године, када је са супругом Бранком Прпом улазио у своју зграду у Светогорској улици.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи