Брадић против отпуштања у Атељеу

Отпуштање запослених у културним институцијама није у складу са државном културном политиком, рекао је министар културе Небојша Брадић. Брадић подсетио да је "циљ закона смањивање броја запослених у администрацији, а не уметника и стручњака у области стваралаштва".

Министар културе Небојша Брадић изјавио је Танјугу да је препоручио локалним властима да не отпуштају запослене у у културним институцијама јер то није у складу са државном културном политиком.

"Културна политика јесте смањивање запослених у администрацији и у јавним службама, али не и у културним институцијама. То јесте не само апел, то јесте препорука", рекао је Брадић.

"Што се тиче активности Министарства културе у односу на постојећу ситуацију коју имамо у институцијама културе на локалном нивоу, ми ћемо ту ситуацију веома пажљиво пратити и са своје стране већ смо интервенисали код одређених надлежних да о тим случајевима апсолутно одлуке морају доносити у складу са културном политиком која се остварује у држави" додао је министар.

Подсетио је да је "циљ закона смањивање броја запослених у администрацији, дакле бирократије, а не уметника и стручњака у области стваралаштва и заштите".

"Републичко Министарство културе је рационализовало број запослених у сопственој институцији, а институције културе на републичком нивоу су задржале капацитет неопходан за обављање уметничких делатности", навео је Брадић.

"Ми очекујемо да се одлука на локалним нивоима, не само у Београду, него и неким другим градовима, које обухватају смањивање броја запослених у институцијама културе на том нивоу стопира и да се повуче", казао је министар.

У том смислу, закључио је министар Брадић, биће сачуван културни капитал у институцијама, креативни појединци, стручњаци који ће несметано моћи да обављају посао који је важан за културу и за државу.

У петак је са Велике сцене "Атељеа 212" у Београду упућен протест свих запослених у том театру због тога што су према недавно усвојеном Закону о одређивању максималног броја запослених у локалној администрацији сврстани у административце и што морају да смање број запослених.

У писму, које ће бити упућено на 11 адреса, међу којима и председнику Србије Борису Тадићу, премијеру Мирку Цветковићу, министру културе Брадићу, градоначелнику Београда Драгану Ђиласу и заштитнику грађана Саши Јанковићу, затражено је изузеће установа из области културе из тог Закона, како је то учињено у случају запослених у здравству, просвети и у јавним предузећима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи