Дневни боравак за децу у Ужицу

Mинистар рада Расим Љајић и шеф делегације Европске комисије Венсан Дежер отворили дневни боравак за децу са сметњама у развоју у Ужицу. Пројекат изграђен уз сарадњу са Европском комисијом има 250 квадрата и у њему ће боравити од 25 до 30 деце.

Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју отворен је у Ужицу. У простору од 250 квадратних метара убудуће ће боравити од 25 до 30 деце.

Дневни боравак, први те врсте у Ужицу, отворили су шеф Делегације Европске комисије Венсан Дежер и министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

Инвестиција је вредна осам милиона динара и урађена је у сарадњи Европске комисије која је пројекат финансирала са 3,75 милиона, града Ужица 3,6 милиона и Министарства за социјалну политику које је издвојило 600.000 динара.

Љајић је рекао да реализација пројеката попут овог у Ужицу представља срж социјалне заштите јер је његов циљ развој деце са сметањама у развију управо у останку деце у природним и биолошким породицама кроз помоћ њиховој социјалној интеграцији.

"Нажалост ми још увек имамо 1.100 деце са инвалидитетом и сметњама која су смештена у домовима и институцијама, а наш план је да овај број за три године сведемо на минимум кроз помоћ биолошким породицама и афирмацију хранитељства и да на овај начин омогућимо њихову бржу интеграцију", додао је Љајић.

Подршка деци са сметњама у развоју

Министар је навео да у Србији има 45 боравака за децу попут ужичког што је мало, а план Министарства је да за две године буде најмање 80 одсто деце са инвалидитетом покривено дневним боравком.

"Министарство за рад је за дневне центре и боравке и друге помоћи породицама са инвалидитетом у Србији прошле године издвојило 68 милиона динара, а у марту је расписан и конкурс вредности 70 милиона динара на коме ће имати предност пројекти који значе подршку деци са сметњама у развоју и њиховим породицама", рекао је Љајић.

"Предвиђено је да овај боравак буде центар окупљања деце и место за добру комуникацију са средином. Ова услуга је недостајала граду Ужицу и мислим да је пример добре праксе Европске комисије, локалне самоуправе и министарства", рекао је градоначелник Ужица Јован Марковић.

Дежер је рекао да је ово заједнички пројекат ЕУ, града Ужица и Владе Србије и прави пример добре сарадње у европској години борбе против сиромаштва и социјалне исцрпљености.

"Тако се у пракси показује како се бране европске вредности и остварују на делу, а не на речима", додао је Дежер.

Боравак за децу и младе са сметњама у развоју у Дому "Петар Радовановић" је један од 250 пројеката које је ЕУ подржала од 2003. године у Србији, рекао је Дежер и захвалио свим учесницима на реализацији овог пројекта у Ужицу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи