Церски сир за европске трпезе

Пензионер Момчило Будимировић спојио је искуство, знање и традицију, а као резултат добио врхунски козји сир. Килограм тог сира кошта хиљаду динара, а ускоро ће моћи да се нађе и на европском тржишту.

Козји сир врхунског квалитета производ је пензионисаног агронома Момчила Булатовића из села Глушаца, код Шапца. Будимировићев сир носилац је две златне медаље на светским сајмовима у Бриселу и Москви.

Да би осмислио тајанствену рецептуру, Момчило Будимировић, пензионисани професор Високе пољопривредне школе, консултовао се са бројним стручњацима користећи обимну француску литературу.

После деценије истраживања у свом мини-погону, Будимировић дневно произведе 10 килограма сира који се разлива у калупе, а потом облаже млевеном храстовом кором.

"Храстова кора је позната као производ у природи. Мало је експлоатисана, али у овом случају даје сјајне резултате, јер садржи минерала и неке витамине", рекао је Будимировић.

Кад се са старог храста скине кора, онда се између коре и стабла јавља плесан и она доприноси здрављу и укусу сира, објашњава Будимировић.

За килограм Церског козара, сира који кошта око 1000 динара, потребно је 15 литара козјег млека познатог по глобулину, корисном за здравље.

За производњу чији циклус траје месец и по дана, Будимировић користи млеко са сопствене фарме, али и млеко других произвођача.

Тајну производње сира чува и 93-годишња Наталија Вешић, Момчилова тетка, која за мерење додатака не користи наочаре.

"Ја сирим, а они ми помажу када треба да спакујемо и сипамо у калупе", рекла је старица.

Коза је била симбол сиромаштва, а сада је симбол боље будућности, како кажу Мачвани који га производе.

Сир се тренутно може пробати само у елитним домаћим хотелима, а посредством једне аустријске компаније, ускоро ће бити и на европским трпезама.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи