Алкохолизам као женски порок

Међу женама све је раширенији алкохолизам, показују подаци Института за ментално здравље. Некада је на осам мушкараца алкохоличара била по једна жена зависник, данас је та размера смањена, а често чак и изједначена, упозоравају стручњаци.

Према статистици Института за ментално здравље алкохолизам је све раширенији међу женама. Док је некада на осам мушкараца алкохоличара била по једна жена зависник, данас, упозоравају стручњаци у тренуцима друштвене кризе и социјалне нестабилности та размера је смањена, а често је чак изједначена.

Забрињава чињеница да се и старосна граница помера, па је међу зависницама све више младих жена и девојака.

Иако је најбоље да лечење почне што раније, статистика показује да до доласка у установу најчешче прође више од десет година опијања. Помоћ се затражи, како и саме кажу, када ситуација постане неиздражива.

Често на терапију пацијенткиње не долазе саме, прате их њихови најближи како би им били подршка да истрају у лечењу.

Све је већи број родитеља који траже помоћ за своју децу.

Шеф Дневне болнице за болести зависности Института за ментално здравље Владан Југовић рекао је да добро то што постоји свест о проблему, али да забрињава чињеница јер се добна граница спустила, да се први контакт са алкохолом доживљава између 11. и 13. године, а прво пијанство између 13. и 15. године.

На нежнији пол алкохол разорније делује јер жене, објашњавају стручњаци, имају мање воде у организму, па се пиће раствара слабије него у телу мушкарца. Код младих особа делује погубно јер зауставља процес пубертета.

Алкохолизам код деце

"Оно што је интересантно јесте да се код деце која пију зауставља когнитивни, ментални развој, па та деца, девојчице никада свој интелект не развију до максимума", каже психотерапеут Вера Трбић.  

Наше друштво још је пуно предрасуда о женама које пију, тај проблем сматра се великом срамотом и обично се крије.

"Пре се породица распадне или брак разведе него што оне пронађу стручну помоћ. Нажалост, женски алкохолизам прати она друштвена стигма да се жена која пије повезује са неким неморалним радњама или асоцијалним понашањем", рекла је педагог Даница Бошковић-Ђукић.  

Подаци, међутим, указују на потпуно другачију слику. Притисак свакодневног живота, суочавање са неуспехом и животна неиспуњеност, често се наводе као разлози за посрнуће у овај порок.

Нека истраживања показују да су фактори ризика за срљање у алкохолизам депресија, низак степен самопоштовања, усамљеност и незапосленост, рекла је психотерапет Вера Трбић.

Има и оних који женски алкохолизам сврставају у тековину еманципације нежнијег пола. Радећи исти посао као мушкарци - преузеле су и образац понашања по којем се подразумева да добром послу треба наздравити, некада и више пута.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи