Нада за живот

Захваљујући породицама донора, само у фебруару урађено седам кадаверичних трансплантација, а спасен је и један дечји живот. Податак да се на листи чекања за трансплантацију бубрега налази 1.200 пацијената и даље упозорава.

У Институту за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици тридесетпетогодишњој пацијенткињи из Новог Сада трансплантиран je хумани срчани залистак и омогућено нормално снабдевање плућа крвљу.

Уз асистенцију домаћих хирурга и медицинског особља, компликован захват је урадио професор Калангос из Универзитетске болнице у Женеви. Калангос већ годинама сарађује са болницама у Србији, а само прошле године, тзв. хомографте добила су четири пацијента у Београду.

Захваљујући породицама донора, само у фебруару урађено је седам кадаверичних трансплантација, а спасен је и један дечји живот.

Податак да се у Србији на листи чекања за трансплантацију бубрега налази 1.200 пацијената и даље упозорава.

Иако има само четири године, знао је да објасни и покаже шта је недавно добио. И мајка Надица, мало уз осмех, мало уз сузе, каже да ће понедељак, 22. фебруара, када је Недељку урађена трансплантација бубрега, за њих заувек остати најсрећни дан.

"Пресрећни смо, и он је срећан. Све је схватио, зна да је добио бубрег и срећан је што се више не качи на апарат, што може нормално да шета. Мислим то је нешто што не може у животу да се опише", рекла је Надица Коматина из Новог Пазара.

Ово је девета кадаверична трансплантација у Дечјој клиници у Тиршовој. Прва је урађена пре 24 године. Младић који је тада оперисан, завршио је факултет, оженио се, има дете, ради.

Лекари у Тиршовој надају се да ће то бити судбина и ових малишана, који сада, сваки други дан по неколико сати морају на дијализу, због чега изостају из школе, а обољење им угрожава раст и развој.

Неопходност трансплантација

Доктор дечје клинике у Тиршовој Зоран Крстић рекао је да је трансплантација нешто што је заиста неопходно и додао је да је веома тешко неком ко се растаје од вољене особе поставити питање да размишља о неком другом, али ако су информације такве да људи знају о чему се ради, онда и сами питају.

Неколико стотина метара даље, у Клиничком центру Србије опорављају се одрасли пацијенти којима су недавно пресађени здрави бубрези.

Зоран Поповић рекао је да је било осам кандидата укупно, којима су узимали анализе крви, снимке плућа и све остале анализе и напоменио је да није очекивао да ће бити изабран.

Да је поред медијске кампање, значајно да се у промоцију завештања органа укључе сви, говори и податак да је Зоран у септембру прошле године лежао на ВМА, када је донорску картицу потписао и председник Србије.

Међутим, неопходно је побољшати и техничке и материјалне услове у установама у којима се обављају трансплантације.

Доктор Клинике за урологију и нефрологију Клиничког центра Србије Чедомир Топузовић рекао је да треба побољшати смештајне капацитете у Центру и додао да у Уролошкој клиници практично два човека раде трансплантацију бубрега.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи