Ћирилица на Интернету

У наредних шест месеци трајаће јавна расправа и конкурс предлога за најбоље идејно решење за ћирилично име Србије на Интернету. Важно је да чувамо национални и културни идентитет, сматра Мирјана Тасић из Регистра националног интернет домена.

Слова као што су Ч, Ћ, Ж или Ш Интернет не признаје. Однедавно су промењена нека међународна правила па је отворена могућност да се Интернет адресе пишу и на другим писмима осим енглеске латинице.

Први су се за то пријавили Руси, Арапи и Кинези са својим словима и знаковима. Српска Интернет заједница одлучила је да у нови систем прогура и српску ћирилицу.

Teк што смо се навикли да домаће сајтове тражимо на Интернет адресама са доменом "рс", стручњаци су већ кренули у нови посао усавршавања домаћег домена.

На прослави двогодишњице рада српског Интернет простора, започета је јавна расправа са темом - који је најбољи начин да се Србија на Интернету представи домаћим писмом - ћирилицом?

Саветник у Регистру националног интернет домена Србије Мирјана Тасић, каже да је важно да чувамо национални и културни идентитет. Али очување културног наслеђа није једина вредност домена на "домаћем" језику.

"У принципу треба да постоје сајтови и на ћирилици и на латиници, ово само проширује дијапазон употребе Интернета", каже Мирјана Тасић.

Министарка за телекомуникације Јасна Матић рекла је да ће највећа вредност овога бити то што ће Интернет адреса лако моћи да се интегрише у ћирилични текст.

"Будући да је то наше званично писмо и да сви званчни документи морају да буду на ћирилици долази до проблема када у такав текст морате да ставите Интернет адресу која је на латиници, а да не помињем колики је проблем када морате да ставите у неки конвертор који то онда аутоматски конвертује па ту дође до различитих незгода", рекла је Јасна Матић.

Иако ће ћирилични домен, кажу, имати многе предности за кориснике, технички неће све бити баш лако решиво.

"Неће сви веб браузери, сви мејл сервери моћи да користе одмах ћирилични домен, то сад зависи од оних који праве ту врсту апликација за употребу на Интернету, али ови који се најчешће користе, они већ умеју да читају и сајтове на другим језицима и писмима тако да за нашу ћирилицу која је високо стандардизована не очекујем да ће бити проблема", објаснила је Тасићева.

Идејно решење за ћирилично име Србије на Интернету

У наредних шест месеци трајаће јавне расправе и отворени конкурс предлога за најбоље идејно решење за ћирилично име Србије на Интернету. Свако ко има идеју моћи ће да је понуди Регистру националног интернет домена Србије.

Изгледа да би било најлакше тренутни "рс" само превести у ћирилични, али би се у том
случају могао читати као латинични "PC" (пи-си). Да би се то избегло нови српски домен у свом наставку мораће да има бар један ћирилични знак.

Након прикупљања идејних решења комисија Регистра и Министарства телекомуникација одлучиваће о најбољем.

"Технички се предлаже кроз разне канале јавне расправе, медије, форуме на Интернету, на било који начин да доставите Регистру тај предлог ће бити валоризован и равноправан са осталима. И не значи да неће бити изабран ако не буде имао највише гласова јер треба најбоље да испуњава критеријуме и на најбољи начин да репрезентује Србију и њене грађане", рекао је Ненад Маринковић, директор Регистра националног Интернет домена Србије.

Колико је Интернет значајан говори и најновије истраживање светског сервиса Би-Би-Сија направљено у двадесетшест земаља.

Истраживање показује да осамдесет одсто анкетираних сматра да слободан приступ Интернету треба уврстити у основна људска права као што су право на живот, рад или слободу. То је названо правом на комуникацију.

Интересантно је да анкетирани у Јужној Кореји и Нигерији мисле да државне администрације треба потпуно искључити из регулисања Интернета, док се са тиме не слажу
грађани Кине и Европске Уније.

Они мисле да је учешће власти у контроли и функционисању Интернета неизбежно и неопходно. Већина анкетираних изјавила је да им је живот без Интернета незамислив.

У том контексту значај српске ћирилице на Интернету још је већи. Ћирилично име Србије на Интернету бира се сада, а остаје заувек.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи