"Мото страст" у кризи

На Сајму мотоцикала посетиоци могу да виде најбржи серијски мотоцикл на свету, КТМ-ов модел са "Дакар релија" и још 37 премијерно изложених модела. И поред разноврсне понуде и цена, продаја је у кризи.

На сваких десет продатих аутомобила у Србији прода се један мотоцикл или скутер. Иако је тај однос далеко од европског просека, све је већи број возача у Србији који због гужви у градовима, мање потрошње горива и лакшег паркирања бирају два точка.

Сајам мотоцикала који је, по оцени стручњака, највећи на Балкану, једна од најпосећенијих сајамских манифестација у току године. Његов назив "Мото пешн" (Moto Passion), у преводу значи страст или љубав према мотоциклима.

Скоро сви светски произвођачи, на Београдском сајму, су изложили најновије скутере и мотоцикле. Међу њима се налази 37 премијера. На Сајму се може видети најбржи серијски мотоцикл на свету Сузуки "хајабуса", који достиже брзне и до 300 километара на час, као и КТМ-ов модел са "Дакар релија".

Цене изложених модела крећу су од неколико стотина, за најмање скутере, до 30 хиљада евра за најскупљи Харли Дејвидсон.

"У 2009. мото индустрија је забележила пад од 50 одсто. Ако 2010. буде макар који проценат боља сматраћемо то успехом", каже Бранко Лукић из фирме "Јамаха Србија".

"Купци мотоцикла на Сајму реагују као купци аутомобила. Кеш куповина је још увек најзаступљенија. Људи воле да спреме новац и да дођу да купе, иако су и кредити постали актуелнији, због повољних каматних стопа", наводи Миша Деспот из "Пежо скутера".

"Нови Закон о безбедности саобраћаја ће утицати на смањење продаје најјачих мотора. До нове године могуће је и са 18 година положити и возити моторе преко 750 кубика, што ће донекле ублажити кризу у продаји, а после тог рока скупљи и јачи мотори теже ће се продавати", истиче Исак Јовановић из фирме "Масс компани"

Бајкери, ипак, не признају кризу. Чекајући пролеће, сајамску смотру искористили да договоре одржавање скупова широм Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи