Преглед штампе (11. 03. 2010.)

Новости: Премијер наложио попис, Политика: Јадарит за аутомобиле будућности, Блиц: Кум Луке Бојовића убијен, раскомадан и бачен у језеро, Press: Папа умешан у педофилски скандал?, пишу београдске новине

Премијер наложио попис

Влада Србије одлучна је да стави тачку на све неправилности и злоупотребе у располагању државним вилама и становима, због којих је буџет годинама био ускраћиван за вишемилионске суме, речено је "Новостима" у кабинету премијера.

Мирко Цветковић наложио је "Дипосу" да направи попис свих објеката којима располажу, као и по којој цени и којим клијентима их издају. Сви спорни уговори биће ревидирани, а ново руководство "Дипоса" већ је усвојило план рада за наредни период и утврдило тржишне цене закупа државних квадрата.

- Промене у "Дипосу" већ дају резултате, па је нови тим у овом предузећу, постављен марта прошле године, остварио чисту добит од око 220 милиона евра, што је чак четири пута више него 2008. - кажу нам у Влади.

Како су "Новости" већ писале на основу информација добијених из "Дипоса", због цена знатно нижих од тржишних, држава је, годишње, на издавању луксузних вила и станова страним амбасадама и осталим клијентима губила око два милиона евра. "Дипос" тренутно располаже са 444 вила, зграда, станова, пословног простора и гаража, који се простиру на око 87.000 квадрата, и од чијег рентирања годишње зарађује око шест милиона евра.

Квадрати вила тренутно се у просеку издају за 10 евра, а станови у државном власништву и за невероватних 0,6 евра по метру квадратном. Чак и овако ниске некретнине одређени број закупаца не плаћа редовно, а против многих нису покренути ни судски процеси због дуговања!

Док се у Београду државни станови издају страним дипломатама готово у бесцење, за смештај нашег дипломатског кора у иностранству плаћају се приличне суме. Тако је, на пример, за стан од 240 квадрата у центру Париза, где је смештена резиденција наше амбасадорке при Унеску, Зорице Томић, месечно плаћано 7.000 евра. То је скоро 50 пута скупље него што се стан исте величине издаје странцима у Србији.

Јавност је, такође, остала ускраћена за информацију ко све користи имовину "Дипоса" по овако ниским ценама. Зна се само да су, поред дипломатско-конзуларних представништава и међународних организација, клијенти "Дипоса" и домаћа приватна лица и фирме.

И док имена закупаца не откривају, под објашњењем заштите приватности, у "Дипосу" признају да су поједине актуелне закупнине на веома ниском нивоу. То правдају наслеђеним ценовницима, које је усвојило претходно руководство, али и чињеницом да су многе некретнине у лошем стању, јер у њих није годинама улагано.

Јадарит за аутомобиле будућности

Око 60 светских рударских компанија трага у Аргентини, Србији иНевади за лежиштима литијума, кључним материјалом за хибридне и електричне аутомобиле, који би могао да доведе до нових пројеката вредних више одмилијардудолара у следећих неколико година, објавио је јучерашњи „Њујорк тајмс".

У Србији има литијума! Зато ваља очекивати да ће овај минерал и у нашу земљу привући бар део поменутог колача страних улагања.

Ненад Грубин, директор београдске фирме „Рио Сава експлорејшн", ћерке мултинационалне компаније „Рио Тинто експлорејшн", изјавио је јуче за наш лист да је ова компанија пронашла 2004. године у атару јадарских села Јаребице и Слатина код Лознице јадарит.

Грубин истиче да је Јадарски басен једино место на свету на коме је нађен јадарит, а геолози хемијским и физичким испитивањима открили су да је реч о новом минералу. Дали су му име јадарит и његова позитивна идентификација извршена је у неколико угледних институција у иностранству.

У доњој јадаритској зони лежишта „Јадар", како се процењује, налази се око 114,6 милиона тона руде са просечним садржајем корисних компоненти од 1,8 одсто литијум-оксида и 13,1 одсто бор-оксида, каже Грубин и додаје да је Јадарски басен и даље једино место на свету на коме је нађен јадарит.

Иначе, јадарит је хидратисани натријско-литијски боросиликат и по саставу фасцинантно је сличан фиктивном криптониту који у истоименом стрипу и филму Супермену слаби снагу.

Кум Луке Бојовића убијен, раскомадан и бачен у језеро

Цветко Симић (44) из Београда, кога српска полиција доводи у везу са појединим убиствима и продајом дроге, иначе кум Луке Бојовића који важи за једног од шефова у српском подземљу, убијен је, а његово тело је затим раскомадано и бачено у загребачко језеро Јарун, у чијој близини је 18. фебруара нађен и његов запаљени „мерцедес".

Средином фебруару у Загребу, близу језера Јарун, где је нађено Симићево тело, запаљен је „мерцедес" без регистрације. Хрватска полиција тада се обратила колегама у Србији. Из српског МУП-а је прослеђена информација да се возило води на Цветана Симића, старог познаника нашег МУП-а, чији је нестанак пре месец дана пријавила супруга. Она, међутим, није изнела претпоставке о томе где би могао да буде, али се већ тада сумњало да је можда убијен.

Садашња сазнања полиције указују да је Симић убијен у криминалном обрачуну иза кога стоји трговина дрогом. Симић је, према сазнањима „Блица", родом из Босне и Херцеговине, доста је боравио у иностранству а последњих година живео је у престоницу Србије. Он је раније хапшен због крађе возила, а последњих година његово име повезивало се са шверцом дроге, а верује се и да је у региону имао добре везе.

- Оперативна сазнања указују на то да је последњих година високопозициониран и у шверцу дроге. Такође се доводио у везу и са неким другим злочинима, али није било материјалних доказа који би потврдили та наша сазнања. Био је изузетно близак са кумом Луком Бојовићем, као и са Гораном Марићем и Илијом Нововићем, који су у априлу прошле године убијени, а затим су њихова тела спаљена и остављена у џипу у Добановцима - каже саговорник „Блица" из МУП Србије.

Папа умешан у педофилски скандал?

Скандал у вези са злостављањем деце у немачким католичким школама, који је откривен крајем јануара ове године, поприма све веће размере. Досад су у 20 од укупно 27 немачких бискупија пријављени случајеви сексуалног злостављања и узнемиравања, садистичког иживљавања, кажњавања и бичевања деце, а да ствар буде још гора, са скандалом је повезан и папа Бенедикт ХVI.

Иживљавање католичких свештеника у Немачкој над децом откривено је у јануару након што су детективи почели да истражују злостављања у школи „Јесуит". Скандал је добио огромне размере када се током претходног викенда открило да се највећи број злостављане деце налази у самом срцу католичке Баварије, у школи „Регензбургер домшпацен". Оптужбе које долазе из Регензбург епископије нарочито су потресле и шокирале јавност јер је познато да су папа Бенедикт XВИ и његов брат Георг Рацингер (86) провели већи део свог свештеничког живота баш ту.

Злостављање се, наиме, догађало у чувеном, хиљаду година старом дечјем хору Регензбургер домшпацен (Врапчићи регензбуршке катедрале) између 1958. и 1973, у време док је главни бискуп те цркве био садашњи папа Бенедикт XВИ, а вођа хора његов старији брат.

Франц Витенбринк, диригент и композитор, бивши ученик у интернату који је био повезан са хором из којег су регрутовани певачи, посведочио је за немачки „Шпигл" да је школа 1950-их имала разрађен систем садистичких казни комбинованих са сексуалном пожудом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи