Донација Клиничком центру Србије

Институт за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Србије добио вештачку срчану пумпу. Донацију вредну 150.000 евра поклонили принцеза Катарина Карађорђевић и шеф Кардиохирургије Универзитетске болнице у Женеви Афксендиос Калангос.

Принцеза Катарина Карађорђевић и шеф Кардиохирургије Универзитетске болнице у Женеви Афксендиос Калангос поклонили су вештачку срчану пумпу Клиници за кардио-хирургију Института за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Србије.

Уређај је вредан више од 150.000 евра, а омогућиће кардиохирурзима са Института да изводе сложене операције на пацијентима.

Апарат може да се користи у пред и у постоперативном третману, и даје могућност да се успешно излечи преко 60 одсто таквих пацијената.

Машину је донирала компанија "Berlin heart" (Берлинско срце) из Берлина, која производи те уређаје истог имена, саопштено је из Фондације принцезе Катарине.

Принцеза Катарина је приликом уручења поклона истакла да ће тај уређај бити коришћен у оквиру најкомплекснијих хируршких процедура на деци и одраслима са урођеним срчаним манама.

Шеф Кардиохирургије Универзитетске болнице у Женеви изјавио је да је та донација корак даље ка усвајању програма за трансплантације срца.

Калангос ће током боравка у Србији обавити операције на пет одраслих пацијената у Клиници за кардиохирургију КЦС, четворо деце на у Универзитетској Дечјој клиници и једном пацијенту на Институту за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи