Отворена Свечана сала Ректората

Систем високошколског образовања у Србији поседује многе вредности које треба унапређивати, како би Београдски универзитет поново постао центар образовања југоисточне Европе, рекао министар просвете Жарко Обрадовић, на скупу поводом отварања реконструисане Свечане сале Ректората.

На скупу поводом отварања реконструисане Свечане сале Ректората, министар просвете Жарко Обрадовић рекао је да систем високошколског образовања у Србији поседује многе вредности које треба унапређивати како би Београдски универзитет поново постао центар образовања југоисточне Европе.

"Било где да пођемо у свет, можемо рећи да имамо Универзитет који је стар два века и који представља једну трајну вредност", истакао је Обрадовић и додао да је то било место са кога су потекле идеје и кадрови за оснивање Универзитета у другим, суседним земљама.

Према његовим речима, ово представља добар основ за сарадњу и унапређивање науке, као и основ за промовисање Београдског универзитета на ширим просторима.

Обрадовић је подсетио да је у Капетан-Мишином здању, у коме се данас налази Ректорат, претходно била Велика школа, затим Прва београдска гимназија, Музеј, али и прва Народна скупштина и да зато та зграда представља историју образовања Србије.

"Наши студенти и Србија заслужују да будемо квалитетни, да будемо део европског образовног системна, што значи да је неопходно ићи у корак са Европом увођењем иновација и применом свега оног што нама може чинити добро", додао је Обрадовић.

Ректор Универзитета у Београду Бранко Ковачевић истакао је да су кроз ову зграду прошли многи великани Србије, као што је Милутин Миланковић, али и војводе Степа Степановић, Радомир Путник и Живојин Мишић који су предавали у овој школи у оквиру тада постојеће војне обуке.

"Данашњи школски систем је базиран на високим стандардима, што су потврдиле и високе оцене Европске уније која је оценила да је српско образовање на добром путу", указао је Ковачевић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи