Положени венци на Спомен гробљу Белановића рупа – сећање на 8.000 цивила страдалих у Другом светском рату

Представници републичке и локалне власти, као и чланови удружења за неговање културе сећања, положили су венце на Спомен гробљу Белановића рупа на Бежанијској коси у Београду. На том месту су покопана тела 8.000 цивила страдалих током Другог светског рата у логору Старо сајмиште, као и тела жртава тадашње НДХ и логора Јасеновац.

Министар за рад, борачка и социјална питања Немања Старовић и председница општине Нови Београд Ивана Николић положили су венце на Спомен гробљу Белановића рупа на Бежанијској коси, саопштила је Општина Нови Београд.

На комеморативном скупу "Гласови мртвих нису мртви гласови", Старовић је истакао да су храбри људи дали животе како би грађани данас живели у слободи.

"Њихова жртва нас подсећа да је њихова цена велика, али да је наша обавеза да чувамо слободу и предамо је овој деци и будућим нараштајима", рекао је Старовић.

Председница општине Ивана Николић поручила је да постоје места која су више од историје, а да је Белановића рупа такво место.

"Сви заједно треба да радимо на уређењу спомен-обележја, да не заборавимо шта се десило, како би имали бољу и квалитетнију будућност", рекла је Ивана Николић и захвалила се ђацима који су присуствовали помену, додавши да је веома важно да генерације које долазе знају шта се десило на том месту и да су старији у обавези да им пренесу своје знање.

Венце су положили и Волга Илић Максимова из удружења "Стара Бежанија" и Ранко Спалевић из Удружења бораца народноослободилачког рата, организације у иницијативи "Ми памтимо"- култура сећања Новог Београда, грађани Бежаније, председник скупштине општине Нови Београд Живан Обреновић и државни секретар министарства за рад, борачка и социјална питања Миле Росић.

Спомен гробље Белановића рупа налази се на месту на Бежанијској коси где су покопана тела 8.000 цивила страдалих током Другог светског рата у логору Старо сајмиште, као и тела жртава тадашње Независне државе Хрватске и логора Јасеновац.

До 5. новембра, у оквиру централног програма "7. новобеоградски дани слободе" у галерији "Милован Видак" грађани ће моћи да присуствују и тематским изложбама "Бежанијски илегалци, "Ослобођење Београда", "Најлепша земља" и Белановића рупа - од места заборава до Спомен парка Белановића рупа".

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи