Ватромет, дронови и ласерски шоу за крај обележавања осам деценија од ослобођења Београда

Обележавање осам деценија од ослобођења Београда у Другом светском рату завршено је спектаклом над нашим главним градом - ватрометом, дроновима и ласерским шоуом.

Одавањем поште погинулим ослободиоцима и низом манифестација главни град данас је обележио 80. годишњицу ослобођења престонице од фашизма.

Операција ослобађања Београда почела је 12. и трајала до 20. октобра 1944. године, а према подацима, у њој је погинуло 2.944 припадника НОВЈ и 961 борац Црвене армије. Председник Србије Александар Вучић, поводом 80 година од ослобођења Београда положио је венац на споменик Незнаном јунаку на Авали и том приликом поручио да храброст наших предака у борби за правду против многоструко јачих непријателја никада неће пасти у заборав.

Вучић је, затим, у Председништву Србије, отворио изложбу "Војна дипломатија на путу ка слободи: о совјетско-југословенској војној дипломатији током Великог Отаџбинског рата 1941-1945." на којој су, између осталог, приказана и описана ратна дејства у току и пре операције ослобађања Београда. Председник Србије је истакао да смо данас смо сведоци покушаја ревизије догађаја из Другог светског рата и да је Србија одлучно против покушаја ревизије и умањивање жртава.

"Не постоји важнија мисија од очувања тешко стечене слободе. Борићемо се да истина опстане и зато је и уприличена ова изложба", рекао је Вучић. Он је рекао да је Србија стала на страну свих слободољубивих народа света, који су устали против нацистичког терора и подсетио да је била једна од ретких у региону која је изабрала страну победника и платила високу цену за то.

"Нисмо дочекали окупаторске тенкове са цвећем као неки у региону", рекао је Вучић и подсетио да је Београд бомбардован, али и да је Србија остала на страни права и правде заједно са другим народима.

Указао је на значај подршке Црвене армије под командом генерала Жданова и са друге стране Пеке Дапчевића који су, како је рекао, заједно ослобађали улицу по улицу, зграду по зграду, често борбама "прса у прса" и оценио да је битка симбол савезништва између руских и српских јединица уједињених под заставом антифашистичке борбе.

Он је навео да славно ослобођење Београда треба да буде путоказ за све генерације и доказ да борба за слободу не познаје границе.

Централни део свечаности

Централни део свечаности обележавања Дана ослобођења била је свечана академије у Народном позоришту, где је, као изасланик председника Србије Александра Вучића, говорила председница Скупштине Србије Ана Брнабић, као и заменик председника државне Думе федералне Скупштине Руске федерације Пјотр Толстој.

Брнабићева је рекла да данас знамо колико су важни мир и слобода и свесни колико они почивају на поштовању сопствене прошлости и на прихватању оних вредности којима нас је учила. Како је рекла, те вредности су не погнути се пред силом, водити своју, а не туђу политику, бити независан, слободан, залагати се за мир.

"Данас морамо да се сетимо и да се трудимо да сасвим свесно о томе размишљамо да овај октобар који живимо данас не би био могућ без октобра 1944. године, без заједничких напора партизанских, народноослободлачких и јединица Црвене армије", рекла је Брнабић.

Она је истакла да је обелезавање 20. октобра, Дана ослобођење Београда, посвета свим оним безименим и свим оним знаним херојима који су уградили своје животе и себе у нашу слободу. Толстој је рекао да Руси никада нису победе делили на своју и туђе као ни учеснике у победи над Вермахтом и да ће увек имати и исказати поштовање према свима њима. Он је на свечаности у Народном позоришту честитао годишњицу и истакао да му је част што је данас у Београду, када се слави ова годишњица.

"Наши народи су водили жестоку борбу за ослобођење Европе, наше земље су једине које су на европском континенту одбиле да се покоре баварском фашизму", рекао је он. Оценио је да се сада води друга борба, да се у умовима људи потпуно промени слика прихватања онога што се некада догодило и како је стварно било.

"То што се данас на улицама Београда окупило толико људи да би обележило 80 година од ослобођења је знак да ни људи у Србији ни људи у Русији никада неће издати ту истину и увек ће се сећати тог дана", рекао је Толстој.

У културно-уметничком делу програма у Народном позоришту учествовали су Филхармонија младих Борислав Пашћан, под палицом диригента Народног позоришта Ђорђа Павловића, и руски оперски певач Илдар Абдразаков.

Полагање венаца на Гробљу ослободилаца Београда

Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића министар одбране Братислав Гашић предводио је државну церемонију полагања венаца и одавања почасти на Гробљу ослободилаца Београда у Другом светском рату, поводом 80. годишњице ослобођења Београда

Гашић, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и шефа Кабинета министра одбране бригадног генерала Горана Момчиловића, положио је венац код Споменика ослободиоцима Београда и поручио да без њихове жртве не би било ни наше слободе. Венце су положили и министри у Влади Србије, делегације амбасада Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана, Казахстана и Јерменије, уз интонирање државних химни, као и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић и делегације удружења.

Гашић је положио венац и крај Споменика Црвеноармејцу и одао почаст полагањем ружа код Споменика Вечна ватра, у оквиру комплекса Гробље ослободилаца Београда у Другом светском рату.

Одмах након државне церемоније полагања венаца у Спомен комплексу "Гробље ослободилаца Београда", организован је марш "Бесмртног пука" тако да су окупљени кренули од Гробља ослободилаца Београда до Трга Републике где је уприличен музичко-сценски програм.

Марш су предводили почасни председник фондације "Бесмртни пук“ и министар Ненад Поповић, потпредседник владе Александар Вулин, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, заменик председника Савета Федерације Русије Константин Косачов, заменик председника Државне думе Петар Толстој и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко.

Поповић је рекао новинарима да је данашњи марш окупио највише учесника до сада.

"Никада овакав одзив Бесмртног пука није био", рекао је Поповић и додао је да је важно да се спречи ревизија историје. У склопу обележавања Дана ослобођења, на Тргу републике је концертни програм на којем учествују уметници из Србије и гости из Русије - фолклорне групе "Пелагеја" и Државни ансамбл руских козака "Козачка кућа" из Волгограда.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи