Читај ми!

Oчи у очи с бомбама – ко реагује на дојаве о експлозивним направама

Током протекле године, полиција је добила више од 4.800 дојава о бомбама. Иако је највећи део био лажан, полиција је сваки пут реаговала, а ако је предмет био сумњив, интервенисала је Чета за противдиверзиону заштиту Полицијске бригаде.

Када се не зна да ли и од какве бомбе опасност прети, на терен крећу припадници чете за противдиверзиону заштиту. Ове године интервенисали су 29 пута.

Смиреност и процедуре су први услови за почетак интервенције, с обзиром на то да су пред њима и импровизоване бомбе.

Марко Боговац, водник прве класе полиције, наводи да се приликом изласка на терен врше деликатне припреме, али да оне зависе од степена ризика.

"Војноформацијска средства су нам позната, знамо како раде и делују, а са импровизованим средствима ви никад не можете знати о чему се ради, колико је опасно и шта је унутра. Никад не можемо знати док не дођемо на саму интервенцију и не урадимо наше процедуре које радимо у таквим случајевима", рекао је Боговац.

Прво, уз помоћ посебно дресираних паса и специјалне опреме утврђује се о чему је тачно реч. На који ће начин бити неутралисана опасност, одлучује искључиво полицајац пред којим стоји бомба.

Што се више пута приђе бомби, ризик од експлозије је већи

Водник прве класе полиције Боговац наводи да постоји основна заштитна опрема.

"Морамо да размишљамо о томе да грађани не могу да приђу и да нико не настрада. Да не дође случајно до неке експлозије и детонације. Морамо и сâм прилазак да умањимо, да прилазимо што мање пута експлозивној направи, јер ризик увек постоји", рекао је Боговац.

Да би то било могуће, након обуке, основних и напредних курсева, следи стално усавршавање, додатна обука у земљи и иностранству.

Потпуковник полиције и помоћник команданта ПЈП Полицијске бригаде Радојко Царан наводи да је увек присутан велики ризик.

"Поред минско-експлозивних средстава, код превентивних прегледа у вези са јавним догађајима и скуповима поступају једини у МУП-у у случају импровизованих средстава, односно постављених бомби испод возила или у објекту", објаснио је Царан.

Припадници чете за противдиверзиону заштиту Полицијске бригаде обучени су и да препознају направу, врсту експлозива, какви упаљачи су употребљени, колико експлозива и како се активира направа.

Да би постали део јединице, полицајци пролазе посебну селекцију и посебне психофизичке тестове. Потребно је да буду спремни и да носе одело тешко око 30 килограма.

петак, 18. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи