Читај ми!

Дубок џеп или добра услуга - шта одређује колико бакшиша остављамо

Колико је бакшиша пристојно оставити конобару? У Немачкој, Великој Британији и Хрватској и на бакшиш се плаћа порез. Порезници у Србији такође сматрају да је то приход који треба опорезовати, али још нема званичне регулативе. У удружењу угоститеља тврде да је многим конобарима то знатан део прихода.

Колико пута сте чули: "Бакшиш није град у Турској"? То је шала којом угоститељи, таксисти и занатлије подсећају кориснике на значај напојнице.

Иако бонтон каже да је учтиво оставити 10-20 одсто вредности рачуна, у Србији тај проценат често буде много мањи. Ипак, не може се извести једноставна рачуница, наглашава конобар Душан Пауновић. До људи је, не до математике.

"Углавном на мањим рачунима су већи проценти, на великим не буде ни проценат. Углавном остављају људи они који имају мање пара. Значи они који имају више пара ни не остављају", рекао је Пауновић.

Странци ипак више поштују добру услугу.

Пауновић наводи да странци питају да ли је урачунат бакшиш или није, па они сами саберу и оставе 10 посто. У Србији, људи који знају, остављају 10 посто или заокруже.

Велики проблем конобарима представља безготовинско, односно плаћање картицом, јер како кажу, када на тај начин плаћају гости често забораве да оставе бакшиш. Управо због тога велики број предузећа је увео могућност остављања бакшиша посредством апликације.

Међутим, ни овај начин није добар за конобаре, јер ускоро ће бакшиш бити опорезиван, што значи да ће конобари добијати само део напојнице коју су зарадили.

Таксисти се сећају већих бакшиша

Раније се чешће остављао бакшиш, и суме су биле веће, подсећају таксисти.

Таксиста Александар Бјелић наводи да се бакшиши крећу од 20, 30, 50 до 100 динара у зависности од дужине вожње.

"Садашњи бакшиши заиста су куд и камо мањи. Од 10 странака које превезете можда четири или пет вам оставе тако неки део, али је то у односу на оно што је некада било далеко од тога", рекао је Бјелић.

За разлику од конобара, таксисти немају добро искуство са странцима.

"Странци нису неко ко оставља башкиш. Не знам зашто, да ли они немају тај осећај давања бакшиша за разлику од људи са наших простора старе Југославије, али странци заиста ретко", наглашава Бјелић.

Како до бакшиша у услужним делатностима

Иако се конобарима и таксистима напојница углавном подразумева, занатлије морају више да се потруде.

Фризерка Мирјана Секулић наводи да на износ бакшиша утиче квалитет услуге, али и амбијент у салону.

"Има неко ко оставља, а има неко ко оставља зато што сматра да је добио добру и квалитетну услугу и самим тим да је фризеру свом надокнадио тај моменат који му је пријао у салону", рекла је Секулићева

Вредност бакшиша зависи од расположења, услуге, али и платежне моћи муштерија.

Секулићева наводи да се бакшиш креће се од 500 до 2.000 динара и да зависи од услуге која се ради.

"Ако је само шишање ту је 200-300, па се ту накупи на више муштерија и мало већи бакшиш, а ако је нека услуга која је комплетна фарбање, шишање, фенирање, праменови ту буде и више. Све зависи. Некад се деси да дневно немате ништа", рекла је Секулићева.

Култура бакшиша разликује се и зависи од земље до земље. Негде се подразумева, негде се може сматрати увредом. Али уколико бисмо увели обавезан бакшиш који свако мора да плати да ли би нестала чар бакшиша?

четвртак, 17. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи