Читај ми!

Игуман манастира Тумане: Народ ће моћи да дотакне мошти Светог Јакова

Манастир Тумане слави десет година од откривања моштију Светог Јакова. Игуман манастира Тумане Димитрије Плећевић је поводом десетогодишњице обретења моштију Светог Јакова Туманског за РТС рекао да очекује велики број гостију 20. октобра и да ће народ моћи да дотакне светитеља, а светитељ да их благослови.

Поводом деценије од обретења моштију Светог Јакова Туманског, игуман манастира Тумане, архимандрит Димитрије Плећевић, каже да је 2014. године братство манастира Тумана извршило обретење, односно ископавање његових светих моштију и пренело их у манастирску цркву покрај моштију Светог Зосима.

"Свети Јаков је канонизован и ове године прослављамо десет година од тог значајног духовног догађаја када су његове свете мошти откривене", објашњава игуман Тумана.

Истиче да манастир очекује велики број гостију 20. октoбра.

ма заиста великих најава, не само из Србије него и региона, па можемо рећи и читавог света. Биће више десетина хиљада људи. Заиста је врло лепо и дирљиво да се види једно духовно сабрање у коме имате гужву, у коме имате нервозу, него су сви саглашени у једноме да смо ту због Бога и заједнице с њим и због поштовања Светитеља", рекао је гост РТС-а.

Светоархијерејска литургија почеће у 8.30 након које ће мошти Светог Јакова бити изнете из његовог кивота, најављује архимандрит важан догађај. 

једном импровизованом кивоту, једној носилици, биће пронета кроз народ Божји да народ може да дотакне Светитеља, а Светитељ да може да благослови народ", позива игуман верни народ.

Најављује да ће ради сећања и спомена бити подељене иконице обретења моштију Светога Јакова, са земљом са његовог светог гроба.

Ко је био Свети Јаков Тумански 

"Живео је кајем 19. и у првој половини 20. века. Био је човек светског образовања, двоструки доктор наука. За своје време један од најобразованијих људи", објашњава игуман Тумана.

Каже да је Свети Јаков радио у Француској при Kраљевској амбасади, али да је под утиском проповеди Владике Николаја 30-их година прошлог века оставио службу и отишао како би постао искушеник, а касније и монах код Светог владике Николаја.

"Истакао се као велики мисионар", наглашава архимандрит Димитрије Плећевић.

За РТС је игуман манастира Тумане рекао да је Свети Јаков једна ретко света душа.

"За себе је говорио да га је сусрет са Богом и побожним људима и Светим владиком Николајем толико дотакао и да се у том тренутку осетио као преломљен и поново рођен", наглашава гост Јутарњег програма.

Од својих савременика запамћен је као човек светога и више него узорног монашког живота, којег су већ током живота сматрали за Светог човека, каже игуман.

Каже да је током Другог светског рата ишао је по Србији и мисионарио, због чега је од ондашњих власти био страшно гоњен на самом крају  рата и непосредно потом.

"У новембру месецу 1945. године страшно је претучен у Трстенинку јер је био у манастиру Љубостињи.Тамо нису хтели да га ликвидирају због великог поштовања народа", каже игуман.

Ипак, каже архимандрит Димитрије Плећевић, сачекали су га у Пожаревцу, на путу за манастир Тумане и страшно га претукли и у кући једног богомољца у селу Раброву.

"Свети Јаков се упокоио 16. фебруара 1946. године по собственом завештању, иако је био жички монах, рекао је да жели да се сахрани на монашком гробљу манастира Тумана", представља тргичан крај живота гост РТС-а.

Због светитеља и чуда манастир међу најпосећенијим

Игуман манастира каже да је велика посећеност манастира управо захваљујући Светитељима који у њему почивају.

"Ту су мошти Светог Зосима, Туманског Синаита, монаха из 14. века и мошти Светог Јакова Новог Туманског. И Бог је те Светитеље даривао даром чудотворца и сељивања народа и зато људи са свих страна па чак и људи других вера долазе да код њих потраже помоћ утеху и благослав", објашњава разлоге великог броја верника.

Игуман манастира је рекао да му је учињена велика радост што служи у таквом манастиру.

ад видите намученог човека, истрпљеног болешћу, утученог због разних околности које живот носи, када прими Божији благослов и помоћ и видите га, управо по речима Светог Јакова, да се осетио као наново рођен", препричава архимандрит.

Како каже, то је утеха и путоказ свима да се ипак окренемо истинским вредностима и да знамо и схватимо да је Божије место у животу незаменљиво.

Радови на изградњи гостињског конака и библиотеке

Игуман манастира тумане каже да су радови на изградњи гостињског конака и библиотеке готово на самом крају.

"Сада су у току радови на довођењу јачег напона и вода струје. Тако да се надам ако Бог да да од пролећа тај објекат буде у функцији примања вернога народа који жели да борави у манастиру", истакао је игуман.

Објаснио је да сви могу да учесовују и да ће на тај налин уградит себе у једну светињу

уторак, 15. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи