Читај ми!

Патријарх Порфирије и архиепископ Стефан служили литургију у Покровском манастиру у Ђунису

Патријарх српски Порфирије је уз саслужење архиепископа охридског и македонског Стефана, служили су на празник Покрова Пресвете Богородице свету литургију у манастиру посвећеном празнику Мајке Божје у Ђунису.

Поглавари СПЦ и Охридске Архиепископије – МПЦ су служили литургију на празник Покрова Пресвете Богородице, у храму посвећеном празнику Мајке Божије у селу Ђунис.

Патријарх српски је након читања Јеванђеља рекао да тамо где се показује сила и љубав Божја настаје Божје чудо.

"И Пресвета Богородица јесте заиста чудо над чудима, јер је свим својим умом, срцем, телом, читавим својим бићем, оним што јесте и вером била посвећена Богу, али и посвећена и нама људима",  нагласио је патријарх српски.

Архиепископ Стефан је захвалио на позиву да учествује у прослави славе манастира Ђунис.

Владика нишки Арсеније је поводом празника рекао да су се пре две и по године водили братски разговори о успостављању канонског и литургијског јединства између Српске Православне Цркве и Македонске Православне Цркве – Охридске Архиепископије у Ђунису.

"И управо овде, у љубави, у братском разумевању, поштовању и уважавању постигнут је тај дугоочекивани договор који је донео радост како српском тако и братском македонском народу и испунио наша срца радошћу", рекао је митрополит нишки Арсеније.

Манастир Покрова Пресвете Богородице у Ђунису

По традицији, на данашњи празник хиљаде верника се из свих крајева света сабирају у великој ђунишкој светињи, истиче се на сајту СПЦ.

Српска црква наводи да се над извором код манастира у Ђунису пре више од једног века Богородица јавила девојчици Милојки и рекла да ће се на том месту исцељивати многи болесни и невољни те да од тада долазе многи како би пронашли исцељење и помоћ.

Истиче се да се за овај догађај брзо прочуло, па су многи болесни почели да се скупљају на извору где су се исцељивали.

Са благословом Светог владике Николаја Велимировића, епископа жичког, 1934. на том месту подигнут је дрвени храм посвећен Покрову Пресвете Богородице. 

Литургију у манастиру који је првобитно био мушки, од 1968. је преображен у женски, служили су сем патријарха Порфирија и архиепископа Стефана митрополити преспанско-пелагонијски Петар, дебарско-кичевски Тимотеј, бачки Иринеј и нишки Арсеније, као и епископ хераклејски Климент и јенопољски Никон.

понедељак, 14. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи