Читај ми!

Мистерија обарања Јатовог авиона – пола века касније, шведски документарац открива починиоце

Више од пола века, случај рушења Јатовог авиона на лету из Стокхолма, преко Копенхагена за Загреб и Београд сматра се једном од највећих мистерија Југославије. Јатов авион ДЦ-9 срушио се 26. јануара 1972. у тадашњој Чехословачкој. Страдало је 27 путника и чланова посаде. Шведски канал ТВ4 у документарном филму "Бомба на лету Јат 367" открива идентитете особа – припадника хрватских екстремистичких група, за које се сумња да су извршиле терористички напад и подметнуле бомбу у авион.

О експлозији Јатовог авиона свет је најчешће чуо преко судбине стјуардесе Весне Вуловић, која је преживела пад са 10.000 метара и постала Гинисов рекордер. Њена животна прича засенила је оно што се заиста десило.

Једини траг полицији након пада авиона био је анонимни позив шведским дневним новинама, у коме одговорност за напад преузимају хрватски националисти.

Након што му је дугогодишњи познаник испричао да је он после напада позвао шведске новине, Тончи Перцан кренуо је да истражује случај.

"Људе које сам ја познавао, они су заговарали мирнији начин политичке борбе, али сам схватио да је то била само тактичка ствар да би их шведска тајна полиција оставила на миру. Али онда он мени каже: 'Па ја сам тај који је телефонирао.' И онда ми је рекао да је имао крпу на устима да се не би могао препозати глас. Шведска тајна полиција је дошла да га испитује, али једноставно није могла са сигурношћу утврдити да је то био он", наводи Перцан.

"Учинили смо то да наштетимо југословенском туризму. Не знам ко је то тачно урадио", каже човек који тврди да је позвао шведске новине. 

Перцан сазнаје да иза напада стоје припадници Хрватског народног отпора и Хрватског револуционарног братства.

Тројица страдала од руке југословенских обавештајаца

Од седморице идентификованих учинилаца, један је умро природном смрћу, тројицу је убила југославенска обавештајна служба, а Перцан је успео да пронађе и сними тројицу преживелих који и данас живе у Шведској.

"Они нису хтели причати о томе, али јесу о другим околностима. Сасвим је сигурно да је био састанак два месеца пре рушења авиона између четворо људи. Ја имам потврду од двоје људи да се то десило. Финансијер је одатле отпутовао у Аустралију да би сакупио новац за акције Хрватског револуционарног братства", каже аутор документарног филма.

Иако никад није званично саопштено ко је одговоран за обарање авиона, Удба је идентификовала одговорне. Доказе тога Перцан је пронашао у документима тајне службе у Загребу којима је имао приступ.

Два месеца након пада авиона, у Немачкој је убијен Јосип Сенић, вођа Хрватског револуционарног братства и човек за кога се сумња да је унео бомбу у авион.

"Ја бих закључио да је Удба поступала по тим подацима на начин да су ликвидирали починиоце", сматра бивши југословенски тужилац Анто Нобило.

Ко може да покрене истрагу

У филму се подсећа и на друге терористичке нападе које је група извела у Шведској.

"Седамдесетих година су те активности биле појачане па смо имали убиство амбасадора Роловића, отмицу авиону, па убацивање терористичке групе у пределу Бугојна на планини Радуша позната као 'Бугојанска група'. Њихов циљ је био јасан – стварање независне Хрватске", подсећа декан Факултета за безбедност и дипломатију Радојица Лазић. 

Филм би могао правно да покрене случај пада авиона са мртве тачке. Перцан каже да у Шведској због застарелости за то више не постоји могућност, али да би хрватско или српско тужилаштво могло да покрене истрагу.

Аутор ради и на другом делу филма у коме ће бити објављена сведочења породица људи који су страдали у паду авиона.

понедељак, 14. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи