Читај ми!

Више од 80 научника из Србије међу два одсто најутицајнијих на свету

Универзитет Стенфорд је објавио ранг листе два одсто најутицајнијих научника на свету за ову годину. Више од 80 научника из Србије нашло се на тој листи, саопштио је Универзитет у Београду.

Више од 80 научника из Србије налази се на ранг листи америчког Стенфорд универзитета која обухвата два одсто најутицајнијих научника на свету у научним подобластима за ову годину, саопштио је Универзитет у Београду.

Од тог броја, педесет научника је са Универзитета у Београду, истиче се у саопштењу.

Најбоље пласирани научници који тренутно раде на Универзитету у Београду су Драган Памучар са Факултета организационих наука, Мирослав Драмићанин из Институт за нуклеарне науке Винча и Гордана Ћирић Марјановић са Факултета за физичку хемију.

Међу најутицајнијим научницима је и више професора и истраживача са Универзитета у Београду који су пензионисани, као што је Петар Сеферовић, тренутно запослени у другим српским или иностраним установама, Милан Јанић и Душан Теодоровић или су преминули, али су њихови радови и даље међу најчешће цитиранима, Завиша Јањић.

Стенфордова листа најбољих два одсто научника заправо представља рангирање које идентификује научнике који су најбоље цитирани у својим областима.

Заснована је на анализи утицаја цитата у више научних области и подобласти користећи податке из Скопус неутралне база сажетака и цитата, коју воде независни стручњаци и признати лидери у својим областима.

У саопштењу се наводи да је индексирање у овој бази показатељ квалитета часописа и утицаја на глобалну академску заједницу, које може да побољша видљивост и кредибилитет истраживања и подстакне академско напредовање.

"Конкуренција је оштра, а први корак у њеном превазилажењу је спровођење висококвалитетног истраживања, које мора да буде оригинално, значајно и ригорозно", наводи се у саопштењу Универизитета.

недеља, 13. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи