Националне мањине сачувале идентитет

Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић рекао да је упис у бирачки списак за избор Савета националних мањина показао да су мањине у Србији сачувале свој идентитет.

Рок за упис у бирачки списак за избор Савета националних мањина истекао је јуче. У зависности од броја уписаних, националне заједнице имаће право на директан, односно посредан избор Савета.

Приликом доношења закона рачунало се да ће највише три национална савета ићи на непосредне изборе.

"Упис у бирачки списак за избор Савета националних мањина показао je да су националне мањине у Србији сачувале свој идентитет. Биће 14 или 15 националних Савета, који ће ићи на непосредне изборе", рекао је министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић у Јутарњем дневнику РТС-а.

Коначни резултати уписа у бирачки списак биће познати данас. Током трајања уписа, осим постојећих 15 националних савета, прилику за формирање искористили су и Албанци, Ашкалије, Чеси и Словенци.

"Албанци су се пријавили још прошле године. То је знак да у Србији нема политичких и прогона по етничкој основи и да сви могу да очувају свој идентитет и да буду укључени у српско друштво", рекао је министар.

Мањине предузимају одговорност

На изборима ће учествовати 19 националних мањина. Они ће бити спроведени на целој територији Србије, у свих 167 општина. Министар Чиплић каже да ће сутра расписати електорске и непосредне изборе, додајући да ће они бити одржани у последњој недељи маја, а најкасније 6. јуна.

"Националне мањине ће, по избору Савета, саме предузети одговорност за образовање, за своју културу и информисање, што им гарантује Устав. То је поена мањинске самоуправе", истакао је Чиплић.

"То значи да ће мањине, заједно са локалном самоуправом, Покрајином или Републиком, вршити надлежности и преузети одговорност за сопствени идентитет и одговорност да сви буду укључени у заједницу на начин како је то прописано законом", рекао је министар.

Говорећи о избору повереника за равноправност и неслагању невладиног сектора са предложеним кандидатом, Чиплић је рeкао да је цивилни сектор у Србији развијен и да Скупштина има право да разговара са његовим представницима, а да министри и влада немају законски основ за мешање.

"Сигуран сам да ће парламент изабрати правог кандидата", закључио је министар Светозар Чиплић.

Подршка мањина раду Министарства

Национални савети Мађара, Словака, Румуна, Русина, Хрвата, Украјинаца, Македонаца, Немаца, Буњеваца, Рома, Бошњака, Бугара, Влаха, Египћана, Грка и Савез јеврејских општина дају пуну подршку даљем раду Министарства за људска и мањинска права и министру Светозару Чиплићу.

Координација националних савета мањина истиче да је за остваривање мањинских права и слобода неопходно постојање тог министарства и да је залагањем министра Чиплића, после седам година правног вакума, донет Закон о националним саветима националних мањина.

Почео је да ради и Савет Републике Србије за националне мањине, а из Фонда за националне мањине финансираће се активности у области културе, образовања и информисања.

Национални савети, истовремено, протестују због иницијатива усмерених ка укидању њихових конкретних надлежности у образовању, залажући се за усклађивање Предлога закона о ученичком и студентском стандарду са решењима у Закону о националним саветима националних мањина.

До уторка је сакупљено и предато више од 27.000 потписа на посебном бирачком списку за избор Националног савета Албанаца, изјавио је посланик Коалиције Албанаца Прешевске долине у Скупштини Србије Риза Халими.

"Сакупили смо 2.400 потписа више од законом предвиђеног броја. Практично смо обезбедили да у јуну имамо директне изборе за Национални савет Албанаца", рекао је Халими агенцији Фонет.

Он је позвао "странке које су имале недоумице или су биле против" да се у наредна два месеца укључе у кампању за Национални савет Албанаца, како би избори за Национални савет Албанаца били квалитетнији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи