Ђубре у западној Србији - депоније крцате, а проблеми се гомилају без решења

Иако је пре четири месеца угашен пожар на депонији "Дубоко" проблем одлагања отпада у западној Србији и даље има осам од девет локалних самоуправа Златиборског и Моравичког округа, које комунални отпад одлажу у Ужицу.

Регионални центар ради са 23 одсто капацитета, јер се у "Дубоко" сада допрема само смеће из Ужица. Пролазак камиона из других градова грађани, који траже затварање депоније, не дозвољавају.

"Не могу ићи на депонију која нема ниједну важећу дозволу, значи то више није санитарна депонија, то је дивље сметлиште. Како је то функционисало задње две године ми не знамо, али од момента када је букнуо пожар ми смо морали да изађемо јер други нико није предузео ништа по том питању“, каже Богдан Радојичић из Ужица.

Кад вам стигне туђе ђубре

Многе депоније немају довољно капацитета за туђе смеће. У протеклом периоду отпад из Чачка одвожен је у суседне градове. Сада путује у Јагодину, Лапово и поново за Кнић. Због заосталих 6.000 тона на трансфер станици у чачанском насељу Прелићи незадовољни су и људи који живе у непосредној близини. 

Марјана Петронијевић, помоћница градоначелника Чачка за област екологије каже да градско руководство свакодневно преговара са тим грађанима. 

"Пронашли смо и нека заједничка решења, држимо се тих решења и надамо се да ћемо овом динамиком коју смо договорили за тридесетак дана у потпуности очистити трансфер станицу и да ће у се у међувремену пронаћи још неко одлагалиште за наш отпад или да ће депонија Дубоко почети са радом", навела је Петронијевићева.

Док чекају да се проблем "Дубоко" реши користе се привремена решења. Општина Лучани поново је активирала затворену депонију, пар километара од Гуче.

"Ми ћемо ово санирати, депонију затворити и даље поравнати ово земљом тако да буде пристојно као што је било. Ово је само тренутно решење јер немамо где", каже Мирослав Милутиновић, пословођа радне јединице ЈКП Комуналац у Гучи.

Смеће кошта

Нагомилава се и смеће и проблеми. За депоновање скоро педесет тона дневно, Ариље троши око 380.000 динара.  

"Средства ће се наравно наћи. Једноставно мора да се нађе па ћемо видети да неке пројекте које смо планирали можда ове године не изведемо већ да та средства усмеримо ка депоновању смећа. Морамо да рашчистимо ситуацију овде, морамо у Богојевићима да отерамо отпад који се лагеровао месецима", каже Предраг Маслар, председник општине Ариље.

Тања Кнежевић в.д. директора ЈКП "Дубоко" каже да су свесни те чињенице.

"Оно што ми заједно са Ужицeм и Министарством заштите животне средине радимо је проналажење најбржег решења да превазиђемо ову ситуацију и да почнемо да радимо у пуном капацитету као и до сада", каже Кнежевићева.

До добијања дозволе за рад ЈКП "Дубоко" Ужице у осам од девет локалних самоуправа оснивача тог регионалног центра, нема проблема у прикупљању смећа са градског и сеоског подручја, док за одлагање зависе од капацитета депонија других места.

недеља, 13. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи