Читај ми!

Из градског превоза и без имовине – како жене у Србији могу да уплове у предузетничке воде

Бити предузетник у Србији није ни мало лако. Жене, које су се упустиле у ове воде, кажу да је њима још теже него мушкарцима. Директорка сектора за предузетништво ПКС Бранислава Симанић рекла је за РТС да постоји системска подршка женском предузетништву. Успешне предузетнице саветују почетнице да се информишу и траже подршку од ПКС-а.

Према подацима Републичког геодетског завода, жене су власнице тек нешто више од четвртине свих непокретности у Србији.

Жене се више ослањају на јавни превоз, због чега може да трпи и њихов посао. Само 32 одсто путничких возила је у власништву жена, а тек нешто више од трећине поседује возачку дозволу.

Жена предузетника у Србији има 31 одсто, док мушкараца има 68 одсто. Односно трећина жена.

Највише их има у области трговине и поправки моторних возила, више од 24 одсто. Затим следе ИТ, финасије, научне делатности.

У прерађивачкој индустрији, услугама и социјалним услугама и администарцији између 10 и 15 одсто.

Најамњи проценат жена предузетница је у пољопривреди и шумарству.

Да ли има системске подршке женама предузетницама

Предузетница Сања Станимировић истиче да у њеној области грађевини има свега два посто предузетница, док се Наташа Силађи бави виноградарством, где такође има веома мало жена предузетница попут ње.

Директорка сектора за предузетништво ПКС Бранислава Симанић каже да постоји системска подршка женском предузетништву и да та подршка никад није била снажнија.

Наводи да је трећина радњи у власништву жена и напомиње да смо раније имали предузетнице нужде, док сада имамо предузетнице шансе.

Сања Станимировић је указала да приступ фондовима постоји, али да нема довољне подршке за развијене фирме, да је подршка углавном усмерена ка стартаповима. Станимировићева је рекла да је почетак тежак, као и да не види разлику између мушког и женског предузетништва.

Наташа Силађи каже да се сусретала са предрасудама, али да ни она не дели посао на мушки и женски.

"Мушкарци и жене не треба да будеу конкуренција, већ да сарађују као глава и врат", каже Силађи.

Учите на туђим грешкама

Директорка сектора за предузетништво ПКС рекла је да раде на информисању предузетница у руралним срединама, покренули су пројакат где иду по локалним срединама и представљају програме подршке, услуге које спроводи Привредна комора Србија, како би грађани били информисани, а и могли додатно да се едукују.

На питање шта би саветовала женама које крећу у предузетништво, Сања Станимировић каже да је њен савет да питају успешне жеке како су радиле и где су погрешили, јер се највише учи из грешака, али и да се обрате ПКС за помоћ.

субота, 12. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи